ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Απειλείται γενίκευση της σύγκρουσης - Περιοδεία Μπλίνκεν για την αποτροπή της

Μέση Ανατολή: Απειλείται γενίκευση της σύγκρουσης - Περιοδεία Μπλίνκεν για την αποτροπή της
AP Photo/Ariel Schalit, File

Η περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, ο οποίος έφτασε στην Τουρκία, γίνεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τις ισορροπίες στη περιοχή, καθώς ο πρόεδρος του Ιράν και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ορκίζονται εκδίκηση μετά  δολοφονία του αλ-Αρούρι στη Βηρυτό, του κορυφαίου στελέχους της Χαμάς.

Σκοπός της τέταρτης περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ που θα επισκεφθεί πέντε αραβικές χώρες, το Ισραήλ αλλά και τη Δυτική Όχθη, είναι η αποτροπή μιας γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή.

Την κατάσταση περιπλέκει η εμπλοκή του ισλαμικού κράτους (ISIS) στην βομβιστική επίθεση σε τελετή μνήμης στην πόλη Κερμάν που στοίχησε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

«Εκδίκηση» ορκίζεται το Ιράν μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση

Ο πρόεδρος του Ιράν και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης ορκίστηκαν εκδίκηση στην κηδεία των θυμάτων της διπλής βομβιστικής επίθεσης που πραγματοποίησε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είπε: «Οι εχθροί μας μπορούν να δουν την ισχύ του Ιράν και όλος ο κόσμος ξέρει τη δύναμη και τις ικανότητές του. Οι δυνάμεις μας θα αποφασίσουν τον τόπο και τον χρόνο που θα αναλάβουν δράση».

Νασράλα: Το Σιιτικό κίνημα πρέπει να αντιδράσει στη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι

Την ίδια ώρα ο αρχηγός της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα δήλωσε την Παρασκευή σε ομιλία του ότι ολόκληρος ο Λίβανος θα είναι εκτεθειμένος αν το σιιτικό ένοπλο κίνημα δεν αντιδράσει στη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, του Σάλεχ αλ Αρούρι, στη Βηρυτό.

Ο Νασράλα τόνισε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στα νότια σύνορα ανοίγουν μια «ιστορική ευκαιρία» για τον Λίβανο να απελευθερώσει τη γη του που κατέχει το Ισραήλ και ότι η ισλαμική αντίσταση στο Ιράκ ανοίγει επίσης μια «ιστορική ευκαιρία» να απαλλαγεί από την αμερικανική παρουσία η χώρα αυτή.

Ο Λίβανος υπέβαλε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη στοχευμένη δολοφονία από το Ισραήλ του υπαρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στην πρωτεύουσα Βηρυτό, την οποία χαρακτήρισε «την πιο επικίνδυνη φάση» των ισραηλινών επιθέσεων στη χώρα.

Στην καταγγελία, αναφέρεται πως το Ισραήλ χρησιμοποίησε έξι πυραύλους στην επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε ο Αρούρι και προστίθεται πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο του Λιβάνου για να βομβαρδίζει τη Συρία.

ΗΠΑ: Αμοιβή 10 εκ. δολαρίων για οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τη Χαμάς

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με πέντε χρηματοδότες της Χαμάς ή οτιδήποτε οδηγεί στη διακοπή των οικονομικών μηχανισμών της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης. Η προσφορά αμοιβής γίνεται μετά από τέσσερις γύρους αμερικανικών κυρώσεων κατά της Χαμάς μετά τη φονική εισβολή της οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι πέντε χρηματοδότες της Χαμάς είναι οι Αμπντελμπασίτ Χάμζα Ελχασάν Χαΐρ, Αμέρ Καμάλ Σαρίφ Αλσάουα, Άχμεντ Σαντού Τζάχλεμπ, Ουαλίντ Μοχάμεντ Μουσταφά Τζαντάλα και Μουχαμάντ Άχμαντ Άμπντελ Αλ Νταγίμ Νασράλα, οι οποίοι όλοι τους έχουν χαρακτηρισθεί διεθνείς τρομοκράτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.

Ισραήλ: Αντιδράσεις σε ακροδεξιούς υπουργούς προκαλεί έρευνα του στρατού για την επίθεση της Χαμάς

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, το σχέδιο του στρατού για διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας προκαλεί αντιδράσεις από ακροδεξιούς υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης, οι οποίοι θέλουν μια πιο ριζική αναθεώρηση της πολιτικής του εβραϊκού κράτους στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ενώ άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί τα λάθη τους που οδήγησαν στα περιστατικά της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει καμία προσωπική παραδοχή αποτυχίας. Έχει μιλήσει γενικόλογα για την ενδεχόμενη ανάγκη ενός δημόσιου αναλογισμού με όλους τους Ισραηλινούς φορείς λήψης αποφάσεων που εμπλέκονται στις πολιτικές για τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προηγήθηκαν της μακροχρόνιας θητείας του.

Γάζα: Τους 22.600 έφτασαν οι νεκροί

Την ίδια ώρα στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζονται ακατάπαυστα οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί συνολικά 22.600 Παλαιστίνιοι και 57.910 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα.

Από αυτούς οι 162 σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες και άλλοι 296 τραυματίστηκαν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ