ΚΟΣΜΟΣ

Deutsche Welle: «Δεν τελειώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2024» λέει το 87% των Γερμανών

Deutsche Welle: «Δεν τελειώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2024» λέει το 87% των Γερμανών
Εδώ και μήνες οι εικόνες καταστροφής είναι καθημερινότητα για την Ουκρανία. AP Photo/Evgeniy Maloletka

Στην πρώτη δημοσκόπηση Deutschlandtrend για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας, ARD, οι Γερμανοί δηλώνουν κατηγορηματικά (87%) πως ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί ούτε μέσα στο 2024.

Ταυτόχρονα το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Κίεβο είναι αυτό που θα πρέπει να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με η Ρωσία. Από την άλλη πλευρά ένα 44% εκτιμά ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, παρουσιάζουν ενδιαφέρον και όσα λένε οι πολίτες στη Γερμανία για τους όρους μιας μελλοντικής συνθηκολόγησης του Κιέβου με τη Μόσχα. Η Ουκρανία θέτει ως βασική προϋπόθεση για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας.

Το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να κάνει καμία υποχώρηση σε εδαφικά ζητήματα.

Το 44% ωστόσο θεωρεί ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος, θα πρέπει η Ουκρανία να παραχωρήσει ορισμένες περιοχές στη Ρωσία - ο λόγος προφανώς για τις διαφιλονικούμενες ρωσόφωνες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Το 53% των ερωτηθέντων είναι υπέρ μιας μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και το 44% υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία στέλνει εκ νέου όπλα στην Ουκρανία

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, 4/1, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πάντως την αποστολή περαιτέρω στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, με έμφαση στην αεράμυνα της χώρας. Συγκεκριμένα η Γερμανία παρέδωσε ένα νέο σύστημα αεράμυνας Skynex, πυραύλους για το σύστημα αεράμυνας Iris-T, δύο ραντάρ τύπου TRML-4D, πυρομαχικά και πρόσθετα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Marder.

Από την πλευρά του, με μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ήρθε την κατάλληλη ώρα και είναι επικεντρωμένο στις προτεραιότητές μας, ειδικά στο πεδίο της αεράμυνας. Το αναβαθμισμένο σύστημα Skynex και οι πρόσθετοι πύραυλοι IRIS-T SLM θα ενισχύσουν την ασπίδα προστασίας μας στον αέρα, σώζοντας περισσότερες ζωές. Είμαι ευγνώμων απέναντι στη Γερμανία που για μια ακόμη φορά επέδειξε τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ