ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Στο «κόκκινο» το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής, υπό το φόβο επίθεσης τζιχαντιστών

Σουηδία: Στο «κόκκινο» το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής, υπό το φόβο επίθεσης τζιχαντιστών
Η πυρπόληση αντιτύπων του Κορανίου από άτομα στη Σουηδία, τον Αύγουστο του 2023, προκάλεσε την έντονη καταδίκη από πολλές ισλαμικές χώρες, διαδηλώσεις με κάψιμο της σουηδικής σημαίας αλλά και απειλές από τζιχαντιστές. AP Photo/Fareed Khan, File

Το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη Σουηδία παραμένει υψηλό: Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 7/1,  η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας, η οποία τονίζει πως η αξιολόγηση της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της χώρας είναι στο επίπεδο 4 στην κλίμακα των 5 βαθμών, στο οποίο αυξήθηκε πέρυσι.

«Η εικόνα που δημιουργείται για τη Σουηδία ως μια εχθρική προς το Ισλάμ χώρα, έχει συμβάλει πολύ στην αυξημένη τρομοκρατική απειλή από τον βίαιο ισλαμισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι η ετήσια αξιολόγηση έδειξε ότι η σκανδιναβική χώρα παραμένει στόχος.

«Η απειλή προέρχεται τόσο από μεμονωμένα άτομα όσο και από οργανώσεις που μπορούν να ελέγχονται από άτομα από το εξωτερικό».

Η Σουηδία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή τον Αύγουστο του 2023 μετά την πυρπόληση αντιτύπων του Κορανίου από άτομα στη χώρα που προκάλεσε την έντονη καταδίκη από πολλές πλευρές του ισλαμικού κόσμου και απειλές από τζιχαντιστές.

Τον περασμένο Οκτώβριο, δύο Σουηδοί που φορούσαν μπλούζες της εθνικής ποδοσφαίρου της Σουηδίας, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στις Βρυξέλλες και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο κίνητρο ήταν η εθνικότητά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ