ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινή επίθεση με drone σε αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο – Αναφορές για τρεις νεκρούς

Ισραηλινή επίθεση με drone σε αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο – Αναφορές για τρεις νεκρούς
(AP Photo/Hussein Malla)

Τεταμένη είναι η κατάσταση στο νότιο Λίβανο, όπου ένα αυτοκίνητο δέχτηκε επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, από την ισραηλινή επίθεση υπάρχουν τρεις νεκροί.

Η επίθεση έγινε στο χωριό Ghandouriyeh, το οποίο βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από τη ζώνη μάχης στη συνοριακή σύγκρουση. Ένας διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε παρόμοια επίθεση τη Δευτέρα. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες.

Την ίδια ώρα, η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε επίθεση με drone κατά κέντρου στρατιωτικής διοίκησης στο βόρειο Ισραήλ απαντώντας στις ισραηλινές επιθέσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν ο υπαρχηγός της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στην νότια Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Ουισάμ Ταουίλ χθες.

Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε ότι εξαπέλυσε επιθετικά εκρηκτικά drones κατά του κέντρου της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης στην Σάφεντ. Είναι η πρώτη φορά που το κέντρο δέχεται επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση κατά της στρατιωτικής του βάσης διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημίες.

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών

Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε δύσκολη θέση επειδή τίποτα δεν φαίνεται να σταματά τον ισραηλινό στρατό. Προσπαθεί να αποφύγει κάποιου είδους αντίποινα που θα μπορούσαν να παρασύρουν τον Λίβανο σε πόλεμο, επειδή γνωρίζει ότι αυτό θα φέρει καταστροφή σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι θα μετατρέψει τη Βηρυτό σε μια ακόμα Γάζα και οι συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου - Ισραήλ έχουν ενταθεί.

Υπό τον όρο της ανωνυμίας πηγές στον Λίβανο ανέφεραν χθες, Δευτέρα 8/1 ότι το Ισραήλ εξόντωσε διοικητή των επίλεκτων δυνάμεων Ραντβάν της Χεζμπολάχ, χωρίς να δώσει το όνομά του, ενώ άλλες πηγές μιλούν για τον Wissam al-Tawil.

Την προηγούμενη εβδομάδα ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε ανώτατο στέλεχος της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Βηρυτό προκάλεσε πυραυλική επίθεση ευρείας εμβέλειας της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ ως αντίποινα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έχουν βάλει στόχο τις υποδομές της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 130 μαχητές της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ