ΚΟΣΜΟΣ

Και επίσημα το θερμότερο έτος όλων των εποχών το 2023 - Δυσοίωνες προβλέψεις για το 2024

Και επίσημα το θερμότερο έτος όλων των εποχών το 2023 - Δυσοίωνες προβλέψεις για το 2024
AP Photo/Eric Gay

Λίγες μόλις ημέρες μετά την «εκπνοή» του 2023 επιβεβαιώνεται πως το έτος που «αποχαιρετήσαμε» ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.  

Ειδικότερα, το 2023 ήταν περίπου 1,48 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Από τον Ιούλιο και έπειτα, σχεδόν κάθε μήνας «σπάει» τα παγκόσμια ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών, «ρεκόρ» που έχουν σπάσει και τα επίπεδα θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σημειώνεται ότι, κατά τους πρώτους μήνες του έτους, μόνο λίγες ημέρες έσπασαν ρεκόρ θερμοκρασιών, με τα δεδομένα αυτά να μην προμηνύουν πως θα μπορούσε το απερχόμενο έτος να αποτελέσει το θερμότερο έτος που έχει σημειωθεί ποτέ.

Ακολούθησε όμως ένα αξιοσημείωτο σερί καθημερινών ρεκόρ το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Όπως αποτυπώνει το διάγραμμα το BBC από τις 15 Αυγούστου μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου 116 ημέρες σημείωσαν ιστορικό υψηλό θερμοκρασιών.

«Ρεκόρ» υψηλών θερμοκρασιών ανά ημέραBBC

Αυτή η πρόσφατη άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται κυρίως με την ταχεία μετάβαση σε συνθήκες Ελ Νίνιο, η οποία συνέβη εκτός από τη μακροχρόνια υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό γεγονός όπου τα θερμότερα επιφανειακά νερά στον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό απελευθερώνουν επιπλέον θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Αυτό το ρεκόρ της παγκόσμιας ζέστης συνέβαλε στην επιδείνωση πολλών ακραίων καιρικών φαινομένων σε πολλά μέρη του κόσμου το 2023. Ανυπόφοροι καύσωνες, πυρκαγιές και ξηρασία ήταν τα βασικά τους χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για το 2024 και μακροπρόθεσμα

Το έτος 2024 θα μπορούσε να είναι θερμότερο από το 2023 αν και η «περίεργη» συμπεριφορά του φαινομένου Ελ Νίνιο καθιστά δύσκολο να είμαστε σίγουροι για το οτιδήποτε τονίζει ο καθηγητής Hausfather.

Η πιθανότητα το 2024 να ξεπεράσει ακόμη και το ανώτατο όριο αύξησης της θερμοκρασίας του 1,5 βαθμού Κελσίου, για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι, περίπου 200 χώρες συμφώνησαν στο Παρίσι το 2015 να προσπαθήσουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση σε αυτό το επίπεδο (του 1,5 βαθμού), για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Τα δεδομένα που καταγράφονται είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και φέρνουν την παγκόσμια κοινότητα ένα βήμα πιο κοντά στο να ξεπεράσει τον 1,5C μακροπρόθεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ