ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ντεπαρντιέ: Έκκληση για συγκεντρώσεις στη Γαλλία εναντίον του «παλιού σεξιστικού κόσμου»

Υπόθεση Ντεπαρντιέ: Έκκληση για συγκεντρώσεις στη Γαλλία εναντίον του «παλιού σεξιστικού κόσμου»
AP Photo/Axel Schmidt

Σε συγκεντρώσεις καλούν σήμερα στη Γαλλία, διάφορες συλλογικότητες, για «έναν κόσμο χωρίς σεξιστική και σεξουαλική βία» τρεις εβδομάδες μετά την υποστήριξη που προσέφερε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

«Καλούμε σε συγκεντρώσεις όλους και όλες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών», γράφουν σε ανακοίνωσή τους συλλογικότητες.

«Μετά το #metoo, έγιναν πρόοδοι. Ας μην αφήσουμε αυτές οι πρόοδοι να εξαλειφθούν από τον ανεύθυνο, βαρύ και σεξιστικό λόγο του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος προσέβαλε τα δικαιώματα των θυμάτων και τα δικαιώματα όλων των γυναικών και παιδιών», τονίζει συλλογικότητα.

Μια συγκέντρωση έχει οργανωθεί για τις 18:00 στο Παρίσι. Άλλες έχουν ανακοινωθεί σε περίπου 30 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Λίλλη και η Λιόν.

Προσκεκλημένος στις 20 Δεκεμβρίου στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό France 5, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ -στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για βιασμούς και είναι στόχος τριών προσφυγών για σεξουαλική επίθεση ή βιασμό τις οποίες αρνείται- χαρακτηρίζοντάς τον «τεράστιο ηθοποιό», ο οποίος κάνει «υπερήφανη τη Γαλλία», και καταγγέλλοντας ένα «ανθρωποκυνηγητό».

Οι δηλώσεις του αρχηγού του κράτους, οι οποίες έγιναν μετά τη μετάδοση από άλλο δημόσιο κανάλι ενός ρεπορτάζ στο οποίο ο ηθοποιός πολλαπλασίασε τις προσβλητικές δηλώσεις απευθυνόμενος σε γυναίκες, σόκαραν ένα τμήμα του πληθυσμού.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο πρόεδρος του MoDem, ενός κόμματος συμμάχου του προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν έκτοτε πάρει αποστάσεις από τη θέση του Εμανουέλ Μακρόν: ο πρώτος, ο Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις δηλώσεις του Ζεράρ Ντεπαρντιέ και ο δεύτερος, ο Φρανσουά Μπαϊρού, δήλωσε πως δεν έχει «καμιά ανοχή» για τον ηθοποιό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ