ΚΟΣΜΟΣ

Κόλπος του Ομάν: Ένοπλοι κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων

Κόλπος του Ομάν: Ένοπλοι κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων
H κατάληψη έγινε ανοικτά του κόλπου του Ομάν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Johan Victor via AP

Ένοπλοι με στρατιωτικές στολές κατέλαβαν πλοίο ελληνικών συμφερόντων που μετέφερε πετρέλαιο ανοικτά των ακτών του Ομάν.  

Η κατάσταση παραμένει ασαφής, όπως αναφέρει το Skynews αλλά οι υποψίες πέφτουν αμέσως στο Ιράν, καθώς το πλοίο είχε εμπλακεί κάποτε σε μια διαμάχη με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατά την οποία κατασχέθηκε ένα εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου.

Η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey δήλωσε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St Nikolas. Ακόμη αποκάλυψε ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης κατά την επιβίβασή τους.

Το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει επικοινωνία, ακόμα, με τους επιβαίνοντες.

Μεταξύ του πληρώματος, είναι ένας Έλληνας ναυτικός, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή από την οποία περνούν πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.

Η κατάληψη έρχεται επίσης μετά από εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. H εξέλιξη αυτή έχει αυξήσει το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή και τον κίνδυνο πιθανών αντιποίνων από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιπολούν τώρα στη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ