Γάζα: Καταστροφική η κατάσταση στα νοσοκομεία, λέει Αμερικανίδα γιατρός
Ανανεώθηκε:
Οι συνθήκες στα ελάχιστα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας που απομένουν ακόμη σε λειτουργία είναι καταστροφική, έπειτα από σχεδόν 100 ημέρες βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ.
«Η μορφίνη εξαντλήθηκε», επισήμανε η αμερικανίδα γιατρός Σίμα Τζιλάνι σε ηχητικές καταγραφές της που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής International Rescue Committee (IRC) χθες Πέμπτη.
Η Δρ. Τζιλάνι μόλις επέστρεψε έπειτα από αποστολή δυο εβδομάδων ομάδας της IRC στο νοσοκομείο Αλ Ακσά.
«Περιθάλπουμε ασθενείς στα πρόθυρα του θανάτου (...) με Midazolam, που είναι αγχολυτικό, αλλά όχι αναλγητικό», τόνισε.
Σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων σε επιθανάτια αγωνία, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γιατροί είναι να ανακουφίσουν τον πόνο. Στον παλαιστινιακό θύλακο, δεν μπορούν κάνουν καν αυτό, πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει θάνατος με αξιοπρέπεια όταν είσαι στο πάτωμα τμήματος επειγόντων περιστατικών στη Λωρίδα της Γάζας και δεν υπάρχει ούτε μορφίνη, ούτε καν οξυγόνο», ανέφερε.
Κατά τη Δρ. Τζιλάνι, μόνο χάρη στο «απολύτως ηρωικό» προσωπικό —ιατρικό, νοσηλευτικό, εθελοντές— κατορθώνεται να λειτουργεί ακόμη το νοσοκομείο Αλ Ακσά, όμως δεν θα μπορέσει να αντέξει παρά λίγα 24ωρα σε κάθε περίπτωση.
Η γιατρός περιέγραψε φρικιαστικές εμπειρίες σε κάποιες από τις ηχητικές καταγραφές, που μεταδόθηκαν χθες από το NPR.
Helleniq Energy: Γυρίζει σελίδα με την νέα στρατηγική ανάπτυξης Vision 2030+
09:07
Νέα Υόρκη: «Παγώνουν» τα ενοίκια για ένα εκατομμύριο κατοικίες
09:02
Οι Rolling Stones κυκλοφόρησαν δύο νέα τραγούδια – Συνεργασία με τον Robert Smith των The Cure
09:02
Διπλό φονικό στο Αίγιο: «Δεν προκύπτει εμπλοκή άλλου ατόμου» - Προς εξέταση το κινητό του 26χρονου
09:00