ΚΟΣΜΟΣ

Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα πλήγματα κατά των Χούθι αφήνουν οι Βρετανοί

Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα πλήγματα κατά των Χούθι αφήνουν οι Βρετανοί
Βρετανικό μαχητικό που συμμετείχε στις επιδρομές κατά των Χούθι Sgt Lee Goddard, UK Ministry of Defence via AP

Παράθυρο για νέες επιθέσεις εναντίον των Χούθι αφήνουν οι Βρετανοί τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.

Η Βρετανία «θα περιμένει να δει» προτού αποφασίσει να εξαπολύσει νέες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη για να προστατεύσει τη διεθνή ναυσιπλοΐα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

«Ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί γιατί δεν θέλουμε να εμπλακούμε στη δράση στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά τελικά, η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι ένα διεθνές δικαίωμα που πρέπει να προστατεύεται», δήλωσε ο Σαπς στο Sky News, ερωτηθείς αν η Βρετανία θα εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία συμμετείχε στις υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη εναντίον δυνάμεων των Χούθι ως απάντηση για τις επιθέσεις επί μήνες της οργάνωσης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά δεν συμμετείχε την επόμενη μέρα όταν οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν και νέο πλήγμα.

Μετά αυτά τα πλήγματα ένοπλοι Χούθι έβαλαν με πύραυλο Κρουζ κατά πλοίων επιφανείας στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα. Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος τον κατέρριψε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «έτοιμο να υποστηρίξει τα λόγια μας με πράξεις» κατά των Χούθι, αφού ανέλαβε στρατιωτική δράση στην Υεμένη για τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Λόρδος Κάμερον δήλωσε στο BBC ότι οι αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου ήταν απαραίτητες μετά από μήνες επιθέσεων κατά της ναυτιλίας, παρά τις προειδοποιήσεις.

Προειδοποίησε ότι «είναι δύσκολο να θυμηθούμε έναν πιο ασταθή, επικίνδυνο και αβέβαιο κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ