ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Το νέο λουτρό αίματος στο Ισραήλ και η ανάφλεξη στην Ερυθρά

Μέση Ανατολή: Το νέο λουτρό αίματος στο Ισραήλ και η ανάφλεξη στην Ερυθρά
ΠΗΓΗ: Magen David Adom

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής, καθώς μετά και το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Ισραήλ, η κατάσταση φαίνεται να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παγκοσμίως. Ο συσχετισμός με το τελευταίο χτύπημα στη Γάζα και τις 100 ημέρες από την επίθεση των Παλαιστινίων, αλλά και η κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα με την εμπλοκή και της Ευρώπης, δείχνουν πως ο πόλεμος ξεφεύγει από τα όρια της ευρύτερης περιοχής.  

Σε λουτρό αίματος κατέληξε η νέα τρομοκρατική ενέργεια στο Ισραήλ, όπου μέχρι τώρα ο απολόγισμος είναι μία νεκρή και 18 τραυματίες από το αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε πλήθος κοντά στο Τελ Αβίβ ενώ υπήρξε και επίθεση με μαχαίρι. Μάλιστα, πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο, καθώς τα περιστατικά ήταν τρία σε διαφορετικά σημεία στην περιοχή Ραανανά.

Το νοσοκομείο Μείρ αναφέρει ότι μια σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα που μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο από την επίθεση υπέκυψε στα τραύματά της, ενώ η κατάσταση αρκετών από τους τραυματίες είναι κρίσιμη. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ένας άνδρας ηλικίας 34 ετών και ένας 16χρονος σε σοβαρή κατάσταση, αλλά και τέσσερα παιδιά και έφηβοι. Άλλα οκτώ άτομα έχουν τραυματιστεί μέτρια και άλλα τρία ελαφρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ύποπτος μαχαίρωσε έναν οδηγό πριν κλέψει το αυτοκίνητό του και το οδηγήσει πάνω σε τρία άτομα. Στη συνέχεια κόλλησε και εγκατέλειψε το αυτοκίνητο, οπότε έκλεψε ένα δεύτερο όχημα και συνέχισε, οδηγώντας στην οδό Αχούζα και εμβολίζοντας τουλάχιστον άλλη μια ομάδα ανθρώπων, αναφέρει το κανάλι. Ακόμη η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός ακόμη υπόπτου από την Χεβρώνα και συγγενής του δράστη.

Ερευνάται η σύνδεση με το χτύπημα στη Γάζα

Για το περιστατικό έρευνα πραγματοποιούν η αστυνομία και η Σιν Μπετ, καθώς, υπάρχουν αναφορές ότι ενδεχομένως και να συνδέεται με το τελευταίο ισραηλινό «χτύπημα» στη Γάζα, το βράδυ της Κυριακής, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς. «Μετά από ένα σοβαρό περιστατικό που εκτυλίσσεται στη Ραανάνα, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί τόπου και οι συνθήκες διερευνώνται», έγραψε η ισραηλινή αστυνομία σε ανάρτησή της στο X, πρώην Twitter. «Το κοινό καλείται να παραμείνει σε επαγρύπνηση και να ακολουθεί τις οδηγίες της αστυνομίας».

Λίγες ώρες πριν, περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινές επιθέσεις, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Αρχής. Τα πλήγματα σημειώθηκαν στις πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα, στα νότια του πολιορκημένου θύλακα, καθώς και περιοχές γύρω από την πόλη της Γάζας.

Σημειώνεται δε, ότι την Κυριακή (14/1) συμπληρώθηκαν εκατό ημέρες από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο αιματηρό πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους από το 1948.Στο μεταξύ, οι Ισραηλινές Στρατιωτικές Δυνάμεις (IDF) έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει όλο το 2024.

Παγκόσμια ανησυχία από το χτύπημα των Χούθι κατά των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, «τρέχουν» οι εξελίξεις και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου μόλις χθες Αμερικανικόμαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε πύραυλο κρουζ κατά πλοίων επιφανείας που εκτοξεύθηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Ο πύραυλος είχε στόχο το USS Laboon - αντιτορπιλικό κλάσης Άρλι Μπερκ —-στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας. Η επίθεση, ήταν η πρώτη εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού.

Οι Χούθι ως τώρα έβαζαν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που θεωρούσαν ότι «συνδέονται» με το Ισραήλ.

Προχωρούν στις επιθέσεις αυτές σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ και η Χαμάς ενεπλάκησαν σε πόλεμο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν την Παρασκευή εγκαταστάσεις των Χούθι σε διάφορους τομείς της Υεμένης, εντείνοντας τους φόβους πως ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς θα εξαπλωθεί στην περιοχή.

Απόφαση για ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης του πολέμου είναι ότι η κατάσταση πλέον δεν εμπλέκει μόνο δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, καθώς η Δύση εμπλέκεται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας την παγκόσμιας ανησυχία. Υπό την απειλή αυτή, αύριο Τρίτη (16/1) συνεδριάζει η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, όπου οι αντιπρόσωποι των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν για πρώτη φορά τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η συζήτηση θα γίνει στη βάση της πρότασης-σχεδίου που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΥΕΔ, στόχος είναι η ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα να είναι λειτουργική περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ των κρατών-μελών. Το όλο εγχείρημα θα μπορούσε να είναι μια ad-hoc αποστολή για τη συνοδεία και την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν το στρατηγικό στενό του Bab el-Mandeb που χωρίζει την Αφρική από την Ασία και να προβλέπει τη συμμετοχή των χωρών που το επιθυμούν.

H αποστολή της ΕΕ, θα μπορεί να επιχειρεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τη διεθνή δύναμη «Prosperity Guardian» (Φύλακας Ευημερίας) υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, στην οποία δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν περίπου 20 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ