ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Μπλόκα από αγρότες και οδηγούς φορτηγών στο Βουκουρέστι και στα σύνορα με Ουκρανία

Ρουμανία: Μπλόκα από αγρότες και οδηγούς φορτηγών στο Βουκουρέστι και στα σύνορα με Ουκρανία
Τρακτέρ και φορτηγά συγκεντρώνονται εδώ και μέρες στις εθνικές οδούς, κυρίως κοντά στο Βουκουρέστι αλλά και στα σύνορα με Ουκρανία επιβραδύνοντας ή εμποδίζοντας την κυκλοφορία. X - Screen shot

Εκατοντάδες Ρουμάνοι αγρότες και οδηγοί φορτηγών διαδήλωσαν σήμερα, Δευτέρα 15/1, κοντά στις μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία και σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, με αντικείμενο το υψηλό κόστος της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κυρίως για την υψηλή τιμή του ντίζελ, τα ακριβά ασφάλιστρα, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πιέσεις που δέχεται η εγχώρια αγορά από τα εισαγόμενα, ουκρανικά αγροτικά προϊόντα, ειδικά απο το σιτάρι.

Τρακτέρ και φορτηγά άρχισαν να συγκεντρώνονται πριν από έξι ημέρες στις εθνικές οδούς, κυρίως κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας, επιβραδύνοντας ή εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Αιτήματα

Στα αιτήματα των διαδηλωτών περιλαμβάνονται:

  • μορατόριουμ στην αποπληρωμή των δανείων τους
  • γρηγορότερη καταβολή των επιδοτήσεων
  • δημιουργία ξεχωριστών λωρίδων στις μεθοριακές διαβάσεις και στο λιμάνι της Κωνστάντζας, στη Μαύρη Θάλασσα, για τα φορτηγά από χώρες μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Από το πρωί της Δευτέρας (15/1), νταλίκες και τρακτέρ πήραν θέση στους δρόμους που οδηγούν στους σταθμούς ελέγχου του Σιρέτ και του Βίκοβου ντε Σους, στα σύνορα με την Ουκρανία, επιβραδύνοντας τη διέλευση.

Η ρουμανική συνοριακή αστυνομία διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι τελωνειακές διατυπώσεις συνεχίζονται κανονικά. Η λιμενική αρχή της Κωνστάντζας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι οι διαδηλώσεις δεν διατάραξαν τη λειτουργία του λιμανιού. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στα περίχωρα του Βουκουρεστίου.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο και η Κωνστάντζα έχει γίνει το σημαντικότερο εναλλακτικό λιμάνι εξαγωγής για το Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022. Τα σιτηρά φτάνουν στο λιμάνι οδικώς, ή με τρένα και πλοία μέσω του Δούναβη.

«Αθέμιτος ανταγωνισμός»

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουγγαρίας ανέφερε σήμερα ότι η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν από τις Βρυξέλλες να επιβάλει δασμούς στα ουκρανικά σιτηρά, επικαλούμενες τον «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Οι δασμοί αυτοί καταργήθηκαν για τα ουκρανικά προϊόντα αφού η Ρωσία μπλόκαρε τα ουκρανικά λιμάνια, καθιστώντας αδύνατη τη μεταφορά των σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ