ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: «Απρόβλεπτη κατάσταση που θα διαρκέσει μήνες» λένε στον ναυτιλιακό κολοσσό Maersk

Ερυθρά Θάλασσα: «Απρόβλεπτη κατάσταση που θα διαρκέσει μήνες» λένε στον ναυτιλιακό κολοσσό Maersk
Το αμερικανικό πλοίο Gibraltar Eagle που χτύπησαν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα AP Photo

Για πιθανές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα προειδοποιεί ο Βενσάν Κλερκ, διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των κορυφαίων ναυτιλιακών εταιρειών του κόσμου, της Maersk, χαρακτηρίζοντας ως «απρόβλεπτη» την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk δήλωσε σήμερα Τετάρτη (17/1) πως η διαταραχή στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα που προκλήθηκε από τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα θα διαρκέσει πιθανόν τουλάχιστον λίγους μήνες.

«'Αρα για εμάς αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερους διαμετακομιστικούς χρόνους και πιθανόν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα για λίγους μήνες τουλάχιστον, ελπίζω λιγότερο, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι περισσότερο επειδή είναι πολύ απρόβλεπτο το πώς εξελίσσεται στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο Κλερκ, μιλώντας στο Global Markets Forum του Reuters στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η Maersk και άλλες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν δώσει οδηγίες σε εκατοντάδες εμπορικά πλοία να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, στέλνοντας τα πλοία να ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική σε απάντηση στις επιθέσεις από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές Χούθι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ