ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ρον Ντε Σάντις τερματίζει την προεδρική υποψηφιότητά του και υποστηρίζει τον Τραμπ

ΗΠΑ: Ο Ρον Ντε Σάντις τερματίζει την προεδρική υποψηφιότητά του και υποστηρίζει τον Τραμπ
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις (AP Photo/Charlie Neibergall, File)

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές ως η μεγαλύτερη απειλή του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τερματίζει την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο σχεδόν μια εβδομάδα μετά την απίστευτη απόδοσή του στην Αϊόβα.

Σε ένα βίντεο στο X, ο Ντε Σάντις είπε ότι η εκστρατεία του δεν δείχνει ξεκάθαρα ότι βαδίζει προς τη νίκη.

«Αν μπορούσα να κάνω κάτι για να έχω ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, περισσότερες στάσεις στην εκστρατεία μου, περισσότερες συνεντεύξεις, θα το έκανα, αλλά δεν μπορώ να ζητήσω από τους υποστηρικτές μας να αφιερώσουν εθελοντικά τον χρόνο τους και να δωρίσουν τους πόρους τους, αν δεν έχουμε ξεκάθαρο δρόμο προς τη νίκη. Ως εκ τούτου, αναστέλλω σήμερα την εκστρατεία μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ παρατήρησε κάποτε ότι η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το θάρρος να συνεχίσεις. Ενώ αυτή η εκστρατεία έχει τελειώσει, η αποστολή συνεχίζεται εδώ στη Φλόριντα. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε στη χώρα πώς να οδηγεί. Σας ευχαριστώ και ο Θεός να σας έχει καλά», συνέχισε.

Στη συνέχεια, ο Ρον Ντε Σάντις υποστήριξε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι περήφανος που εκπλήρωσα το 100% των υποσχέσεών μου και δεν θα σταματήσω τώρα. Είναι σαφές για μένα ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές θέλει να δώσει στον Ντόναλντ Τραμπ άλλη μια ευκαιρία. ... Ενώ είχα διαφωνίες με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως για την πανδημία του κορωνοϊού και την εξύψωση του Άντονι Φάουτσι, ο Τραμπ είναι ανώτερος από τον σημερινό Τζο Μπάιντεν. Αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε στο βίντεό του στο X.

«Έδωσα μια υπόσχεση να στηρίξω τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και θα τιμήσω αυτή τη δέσμευση. Έχει την υποστήριξή μου, γιατί δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην παλιά ρεπουμπλικανική φρουρά του παρελθόντος ή στην ανασυσκευασμένη μορφή του θερμού κορπορατισμού που εκπροσωπεί η Νίκι Χέιλι».

Ο ΝτεΣάντις θεωρείτο ευρέως ως βασικός διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων και «φυσικός» διάδοχος του Τραμπ, λόγω της μαχητικότητάς του και των υπερσυντηρητικών απόψεών του. Στις αρχές του 2023 μάλιστα είχε προηγηθεί του Τραμπ σε πολλές δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, η εκστρατεία του άρχισε να φθίνει, λόγω της λανθασμένης στρατηγικής του, του γεγονότος ότι δεν έδειχνε να είναι σε επαφή με τους ψηφοφόρους αλλά και της αδιαμφισβήτητης υποστήριξης της βάσης του κόμματος στον Τραμπ.

Η αποχώρηση του ΝτεΣάντις σημαίνει ότι μόνο η Νίκι Χέιλι παραμένει στην κούρσα, αν και δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες να στερήσει το χρίσμα από τον Τραμπ. Ο νικητής θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Τζο Μπάιντεν, τον πιθανότερο υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ