ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα και Κίεβο «αλληλοκατηγορούνται» για την συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους

Μόσχα και Κίεβο «αλληλοκατηγορούνται» για την συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους
Ilyushin IL-76 (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Rob Griffith

«Πόλεμο» δηλώσεων ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο πυροδότησε η συντριβή  ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι κατέρριψε το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, την ώρα που οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι μετέφερε S-300 με στόχο να πλήξουν το Χάρκοβο.

Οι ουκρανικοί ισχυρισμοί δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν.

«Σκότωσαν στον αέρα τους δικούς τους στρατιώτες, τις μητέρες τους, τα παιδιά τους που τους περίμεναν», κατήγγειλε ο Βιάτσεσλαβ Βολόντιν. «Σκότωσαν τους πιλότους μας που πραγματοποιούσαν ανθρωπιστική αποστολή (…) με αμερικανικούς και γερμανικούς πυραύλους», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους Ρώσους βουλευτές.

Ο βουλευτής και απόστρατος στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ δήλωσε ότι το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il- 76 καταρρίφθηκε από τρεις πυραύλους που έχει προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία.

Αν και δεν εξήγησε την πηγή της πληροφορίας αυτής, ο Καρταπόλοφ πρόσθεσε ότι οι ερευνητές θα ανακαλύψουν αν οι πύραυλοι αυτοί ήταν Patriot ή IRIS-T.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από το Baza, ένα κανάλι που συνδέεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, δείχνει ένα μεγάλο αεροσκάφος να πέφτει και να εκρήγνυται σε μια μεγάλη μπάλα φωτιάς.

Ukrainian Armed Forces sources confirm the shooting down of a Russian IL-76 military plane transporting S-300 missiles over Belgorod region in Russia. The rumor of Ukrainian POWs being on board the plane is FALSE.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ