ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή «πλεύσης» Όρμπαν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Αλλαγή «πλεύσης» Όρμπαν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
O Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν AP Photo/Alik Keplicz

«Στροφή 180 μοιρών» φαίνεται να κάνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν αναφορικά με την πρόθεσή του να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς μία ημέρα αφότου το αίτημα της σκανδιναβικής χώρας έγινε δεκτό από την Τουρκία, η Ουγγαρία αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο της ενταξιακής διαδικασίας. 

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όρμπαν έκανε γνωστό πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και εξέφρασε την πρόθεση της ουγγρικής κυβέρνησης να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας.

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε την Ουγγρική Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει υπέρ της προσχώρησης της Σουηδίας και να ολοκληρώσει την επικύρωση με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, ο Ούγγρος πρωθυπουργός κάλεσε την Τρίτη (24/1) τον Σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον στη Βουδαπέστη για διαπραγματεύσεις προκειμένου να προσπαθήσουν να άρουν τα τελευταία εμπόδια για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας. Η Στοκχόλμη, ωστόσο, αρνήθηκε την πρόσκληση.

Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ σε αντίστοιχη ανάρτηση τόνισε: «Είχα μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βίκτορ Όρμπαν», χαιρετίζοντας τη «σαφή υποστήριξη» του Ούγγρου πρωθυπουργού στο θέμα αυτό.

«Ανυπομονώ να πραγματοποιηθεί η επικύρωση μόλις το Κοινοβούλιο ξαναρχίσει τις εργασίες του».

Η ουγγρική Βουλή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στα μέσα Φεβρουαρίου. Εντούτοις το θέμα της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ