ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες - Έκπληκτοι ακόμη και οι τουρίστες

Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες - Έκπληκτοι ακόμη και οι τουρίστες
Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ισπανία για τον Ιανουάριο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Manu Fernandez

Τους 30 βαθμούς Κελσίου πλησίασε η θερμοκρασία στη νότια Ισπανία τη δεύτερη υψηλότερη καταγραφή για το μήνα Ιανουάριο από το 1985. 

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας οι υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην περιοχή της Μούρθια ήταν 28,2 βαθμοί Κελσίου.

Σε πολλές άλλες περιοχές της Ισπανίας καταγράφηκαν θερμοκρασίες της τάξης των 20 βαθμών, όπως το Αλικάντε που είχε μέγιστη θερμοκρασία 25 βαθμούς Κελσίου και η Γρανάδα με 26 βαθμούς.

Ο ζεστός καιρός έβγαλε τον κόσμο έξω, με πολλούς να κάνουν ηλιοθεραπεία ή να παίζουν βόλεϊ σε μια παραλία της Βαλένθια, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Κάποιοι τουρίστες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

«Είμαστε λίγο έκπληκτοι που είναι τόσο ευχάριστα ζεστά... Και είναι ωραία για εμάς τώρα, αλλά δεν νομίζουμε ότι είναι εντελώς φυσιολογικό», δήλωσε ο Θόρστεν Πέτερσεν, 66 ετών, που βρέθηκε στη Μαδρίτη.

Η Αντέλα, συνταξιούχος, πρόσθεσε: «Αυτοί που λένε ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή πρέπει απλώς να δουν τι συμβαίνει: είτε κάνει πολύ κρύο είτε κάνει πολύ ζέστη. Νομίζω ότι πρόκειται για καταστροφή».

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τις υψηλές θερμοκρασίες και τις ξηρές και θυελλώδεις συνθήκες σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της νότιας Ευρώπης, με την κλιματική αλλαγή.

Το 2023 καταγράφηκε ως το θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας του αέρα να φτάνει τους 14,98 βαθμούς Κελσίου το 2023 - ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2016.

Μόνο στην Ισπανία, οι θερμοκρασίες ρεκόρ προκάλεσαν διαδοχικούς καύσωνες που πυροδότησαν πυρκαγιές και ξηρασία.

Οι θερμοκρασίες στη γειτονική Πορτογαλία έφθασαν επίσης τους 23 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία και για σήμερα Παρασκευή (26/1) περιμένει περίπου οκτώ με εννέα βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ