ΚΟΣΜΟΣ

Έφεση κατέθεσε ο Κάρατζιτς κατά της καταδίκης του

Έφεση κατέθεσε ο Κάρατζιτς κατά της καταδίκης του
REUTERS

Έφεση κατά της καταδίκης του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία κατέθεσε επίσημα την Παρασκευή ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή του το γαλλικό πρακτορείο, ο Κάρατζιτς επικαλείται 50 λόγους για να καταθέσει έφεση στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Κάρατζιτς υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ήταν θύμα "μιας πολιτικής δίκης που στήθηκε προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δαιμονοποίηση του σερβικού λαού της Βοσνίας και του ιδίου", ανέφερε ο δικηγόρος του Πίτερ Ρόμπινσον.

Ο Ρόμπινσον υποστήριξε ότι η δίκη δεν ήταν δίκαιη γιατί διενεργήθηκε από δικαστές που "δεν γνωρίζουν τίποτε για την περιοχή, για τον πολιτισμό της, για τις γλώσσες ή για την ιστορία της, που επαναπαύονται σε ξένες διαδικασίες και διεξάγουν μια δίκη σε ξένη γλώσσα".

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκριναν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς στις 24 Μαρτίου ένοχο για γενοκτονία για τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, καθώς και για άλλες 9 κατηγορίες.

Οι δικαστές, ωστόσο, έκριναν ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις προκειμένου να καταδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε άλλες επτά πόλεις της Βοσνίας.

Ο δικηγόρος του σημείωσε ακόμα ότι ο Κάρατζιτς υποστηρίζει πως οι δικαστές "είχαν θεωρήσει πως ήταν ένοχος και κατασκεύασαν μια απόφαση για να τεκμηριώσουν αυτή την υπόθεση".

Ο 71χρονος Κάρατζιτς διέφευγε από τη δικαιοσύνη για 13 χρόνια κρύβοντας την πραγματική του ταυτότητα και υποδυόμενος τον ειδικό στην εναλλακτική ιατρική.

Συνελήφθη το 2008, η δίκη του ξεκίνησε το 2009 και τελείωσε το 2014, έπειτα από 497 μέρες ακροαματικής διαδικασίας και καταθέσεις 586 μαρτύρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ