ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο  Ράντοβαν Κάρατζιτς
REUTERS

Σε 40 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, όπως αποφάνθηκαν δικαστές του ΟΗΕ.

Ο Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος για την γενοκτονία στην πόλη Σεμπρένιτσα το 1995 και εννιά ακόμα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων δολοφονιών και διώξεων στις πόλεις της Βοσνίας.

Το διεθνές δικαστήριο της χάγης αποφάνθηκε ότι ο Κάρατζιτς φέρει ατομική ποινική ευθύνη για την τρίχρονη πολιορκία του Σαράγεβο, πρωτεύουσας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο 70χρονος Κάρατζιτς, κρίθηκε ένοχος για 10 από τις συνολικά 11 κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε, ενώ απαλλάχθηκε από μόνο για την κατηγορία της γενοκτονίας σε 7 πόλεις της Βοσνίας.

Διαβάζοντας την ετυμηγορία, ο δικαστής Ο-Γκον Κουόν τόνισε ότι η πολιορκία του Σαράγεβο, πόλης η οποία κατοικείτο από Βόσνιους Μουσουλμάνους, Σερβοβόσνιους και Κροάτες της Βοσνίας, κατά την οποία οι κάτοικοι γίνονταν στόχοι όλμων και ελεύθερων σκοπευτών των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, δεν θα μπορούσαν να λάβουν χώρα χωρίς την έγκριση του κ. Κάρατζιτς.

Σύμφωνα με τον δικαστή, ο Κάρατζιτς έδωσε εντολή για την κατάληψη της Σεμπρένιτσα πριν από το μακελειό. Σύμφωνα με τους δικαστές, ο Κάρατζιτς επιδίωκε τη διαίρεση της Βοσνίας και ήθελε "να εκδιώξει για πάντα τους μουσουλμάνους και τους Κροάτες από τα εδάφη που διεκδικούσαν οι Σέρβοι". Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα εντασσόταν στο πλαίσιο της "εθνοκάθαρσης" που σχεδίασε από κοινού με τον Μιλόσεβιτς και τον στρατιωτικό ηγέτη των Σερβοβοσνίων, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα. Είναι "απογοητευμένος και έκπληκτος" είπε ο Πίτερ Ρόμπινσον μιλώντας στους δημοσιογράφους. "Πιστεύει ότι καταδικάστηκε με βάση συμπεράσματα και θα εφεσιβάλει την απόφαση", εξήγησε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πολλά θύματα του πολέμου, μεταξύ των οποίων κρατούμενοι στρατοπέδων και γυναίκες από τη Σρεμπρένιτσα, αλλά επίσης διπλωμάτες και δημοσιογράφοι απ' όλον τον κόσμο βρέθηκαν σήμερα στο δικαστήριο για να παρακολουθήσουν την τελευταία ημέρα της πολύκροτης δίκης. Συγγενείς θυμάτων δάκρυσαν καθώς ο πρόεδρος περιέγραφε πώς χωρίζονταν οι άνδρες και τα αγόρια από τις οικογένειές τους ενώ πολλοί αγκαλιάστηκαν μεταξύ τους και έφυγαν ήσυχα από το δικαστήριο μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Οι αστυνομικές αρχές της Χάγης είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα και ένας αξιωματικός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι σε εγρήγορση, δύο ημέρες μετά και τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 Μουσουλμάνοι, για την οποία έχει απαγγελθεί σε βάρος του Κάρατζιτς μια δεύτερη κατηγορία για γενοκτονία.

Κατά την πολιορκία, στο πλαίσιο του πολέμου στη Βοσνία μεταξύ 1992 και 1995, έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ρά'αντ Αλ Χουσέιν, χαρακτήρισε "εξαιρετικά σημαντική" την απόφαση του δικαστηρίου για τον Κάρατζιτς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια προειδοποιήση στους εθνικιστές ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και αλλού, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το εθνικιστικό συναίσθημα και να μετατρέψουν τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

"Το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου", πρόσθεσε ο Ζέιντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ