ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πλήγμα στον Σάντσεθ η καταψήφιση για αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές

Ισπανία: Πλήγμα στον Σάντσεθ η καταψήφιση για αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές
Χιλιάδες ισπανοί διαδηλωτές κατά της χορήγησης αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές AP Photo/Alvaro Barrientos

Η ισπανική Κάτω Βουλή απέρριψε σήμερα, Τρίτη (30/1) νομοσχέδιο για τη χορήγηση αμνηστίας λόγω των αποκλίσεων στο εύρος του μεταξύ των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και των κομμάτων υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας, ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που αποτυπώνει την κοινοβουλευτική ευθραυστότητά του.

Το νομοσχέδιο για την αμνηστία, το οποίο θα επιστρέψει για συζήτηση σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα μπορούσε ενδεχομένως να σταλεί πίσω για να υποβληθεί σε μια νέα ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, αναμένεται να καθορίσει τη δεύτερη θητεία του Πέδρο Σάντσεθ και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες κινητοποιήσεις σε βάρος του.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές Junts του Κάρλες Πουτζντεμόν καταψήφισαν το νομοσχέδιο, αφότου απέτυχαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους Σοσιαλιστές του PSOE.

Το Junts ήθελε να αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο όλες οι εξαιρέσεις αναφορικά με την τρομοκρατία, καθώς ορισμένοι πολιτικοί του βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα από δικαστήρια σχετικά με φερόμενα εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Το νομοσχέδιο προώθησε το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) ως αντάλλαγμα για την κοινοβουλευτική στήριξη για μια νέα θητεία από τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα Esquerra Republicana de Catalunya και Junts.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ