ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οριστική απόφαση Μπάιντεν για πλήγματα κατά ιρανικών στόχων σε Ιράκ και Συρία

ΗΠΑ: Οριστική απόφαση Μπάιντεν για πλήγματα κατά ιρανικών στόχων σε Ιράκ και Συρία
AP/Manuel Balce Ceneta

Tο «πράσινο φως» ώστε οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να εξαπολύσουν πλήγματα κατά ιρανικών στόχων σε Ιρακ και Συρία, φέρεται να άναψε η Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τον Λευκό Οίκο, πλέον ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συμφώνησε ως προς την εκτέλεση των επιχειρήσεων, αφήνοντας στο Πεντάγωνο την απόφαση για το χρονικό σημείο των αποστολών.  

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι μεταξύ των κριτηρίων που θα προσδιορίσουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι επιθέσεις, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες, καθώς οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πλήγματα σε κακές καιρικές συνθήκες, αλλά προτιμούν να έχουν καλύτερη ορατότητα επιλεγμένων στόχων ως προστασία από ακούσια χτυπήματα αμάχων στην περιοχή.

Την είδηση μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους. Η αμερικανική κίνηση έρχεται μετά την επίθεση με drone που σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, την περασμένη Κυριακή.

Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ -οργάνωση που οποία πιστεύεται ότι περιέχει πολλές ομάδες που έχουν οπλιστεί, χρηματοδοτηθεί και εκπαιδευτεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο CBS News πως ένα ακόμη drone καταρρίφθηκε τη νύχτα της Τετάρτης πάνω από τον Κόλπο του Άντεν, ενώ ένα εκρηκτικό θαλάσσιο drone καταστράφηκε στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ