ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παρών στην τελετή επαναπατρισμού των τριών σορών Αμερικανών στρατιωτών ο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Παρών στην τελετή επαναπατρισμού των τριών σορών Αμερικανών στρατιωτών ο Μπάιντεν
AP Photo/Alex Brandon

Παρών στην τελετή επαναπατρισμού των σορών των τριών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ιορδανία την περασμένη Κυριακή, θα είναι ο  πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, υποψήφιος για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι παρών σήμερα στην τελετή μαζί με τη σύζυγό του.

Οι σοροί του Γουίλιαμ Τζερόμ Ρίβερς, 46 ετών, του Κένεντι Λάντον Σάντερς, 24 ετών, και της Μπριόνα Αλεξόντρια Μόφετ, 23 ετών, στρατιωτών με βάση την Τζόρτζια των ΗΠΑ που σκοτώθηκαν από την επίθεση με drone κοντά στα συριακά σύνορα, θα γίνουν δεκτές με στρατιωτικές τιμές στην αεροπορική βάση Ντόβερ, στο Ντέλαγουερ.

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν είχαν παραστεί στην ίδια βάση στον επαναπατρισμό των σορών των Αμερικανών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στην επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 26 Αυγούστου 2021, κατά τη χαοτική απομάκρυνση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του θα συναντηθούν στη βάση με τις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών, ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί τους, κυρίως για να βεβαιωθεί ότι δέχονται να είναι παρών στη σημερινή τελετή.

Οι γονείς του Σάντερς έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την επικοινωνία που είχαν με τον Μπάιντεν.

«Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να πει κανείς για να απαλύνει τον πόνο. Το έχω ζήσει κι εγώ (…) Σας σκέφτομαι στις προσευχές μου και σας έχω στην καρδιά μου», ακούγεται να λέει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Κι εγώ έλαβα ένα τηλεφώνημα όπως αυτό», πρόσθεσε αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που έλαβε με το οποίο του ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα η πρώτη σύζυγός του και η κόρη τους το 1972.

Μίλησε εξάλλου για τον θάνατο του γιου του Μπο, το 2015, από καρκίνο.

Την ίδια στιγμή οι επικρίσεις εις βάρος του Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους δεν έχουν σταματήσει μετά την επίθεση αυτή, που αποδίδεται σε φιλοϊρανούς μαχητές.

«Χρειάστηκε να πεθάνουν άνθρωποι για να πει ‘εντάξει ίσως κάνουμε κάτι; Πλάκα μας κάνει;’», διερωτήθηκε χθες, Πέμπτη, η Νίκι Χέιλι αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Και ο πρώην πρόεδρος επέκρινε «την αδυναμία» του Δημοκρατικού, την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή έχουν γίνει στόχος πολλών επιθέσεων μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Μπάιντεν επαναλαμβάνει ότι δεν επιθυμεί την περιφερειακή κλιμάκωση αλλά ούτε και ανοικτή σύγκρουση με το Ιράν, όμως δέχεται πιέσεις να απαντήσει σθεναρά.

Μέχρι στιγμής έχει επισημάνει μόνο ότι έχει αποφασίσει να απαντήσει. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει σημειώσει ότι η απάντηση θα είναι πολλαπλή, εναντίον διαφορετικών στόχων και με διάρκεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ