ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Περιοδείες Μπλίνκεν και Σεζουρνέ - Διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία 

Μέση Ανατολή: Περιοδείες Μπλίνκεν και Σεζουρνέ - Διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία 
Nέα περιοδεία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Mέση Ανατολή Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Η πρόταση του Παρισιού για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή θα βρεθεί από αύριο, Κυριακή (4/2), στο επίκεντρο της νέας περιοδείας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, η οποία θα τον οδηγήσει στο Κατάρ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ασκήσει πίεση για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα μια «ανθρωπιστική παύση», επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Κατάρ, εξακολουθεί εξάλλου να αναμένεται στην Αίγυπτο για να συζητήσει την πρόταση που εκπονήθηκε στη διάρκεια συνάντησης στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι ανάμεσα στον αρχηγό της CIA, τον Ουίλιαμ Μπερνς, και αιγύπτιους, ισραηλινούς και καταριανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πηγή στη Χαμάς, η πρόταση αφορά τρεις φάσεις: Ανακωχή έξι εβδομάδων στη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ θα πρέπει να απελυθερώσει 200 ως 300 φυλακισμένους Παλαιστινίους ως αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ενώ 200 ως 300 φορτηγά με ανθρωπστική βοήθεια θα εισέρχονται κάθε ημέρα στο θύλακα.

Τις τελευταίες ημέρες, το Κατάρ έκανε λόγο για τις «πρώτες» ενδείξεις ότι η Χαμάς υποστηρίζει μια ανακωχή, όμως «επιθυμεί μια κατάπαυση του πυρός και όχι μια νέα παύση των εχθροπραξιών».

Η πρόταση «εγκρίθηκε από την ισραηλινή πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ Μάζεντ αλ-Ανσάρι.

Και ο Γάλλος ΥΠΕΞ για «λύση των δύο κρατών»

Ο νέος γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ αρχίζει σήμερα την πρώτη περιοδεία του στην περιοχή, η οποία θα τον οδηγήσει στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη και το Λίβανο.

Η περιοδεία αυτή έχει στόχο «να γίνει δουλειά για μια κατάπαυση του πυρός και για την απελευθέρωση των ομήρων» και «να ανοίξει και πάλι μια πολιτική προοπτική» βασισμένη στη λύση των δύο κρατών, ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στο πλευρό του Ισραήλ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κριστόφ Λεμουάν.

Οι Μπλίνκεν και Σεζουρνέ θα ταξιδέψουν σε μια Μέση Ανατολή σε αναβρασμό μετά την επέκταση του πολέμου στη Γάζα σε μια ευρύτερη σύγκρουση ανάμεσα, από την μια πλευρά, στο Ισράηλ και τους συμμάχους του και, από την άλλη, τον «άξονα της αντίστασης» με επικεφαλής το Ιράν και κινήματα που συνδέονται μ' αυτό όπως, εκτός της παλαιστινιακής Χαμάς, η λιβανική Χεζμπολάχ, ιρακινές πολιτοφυλακές και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ