ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Προτείνει στον ΟΗΕ τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την 45η επέτειο από την επανάστασή του

Ιράν: Προτείνει στον ΟΗΕ τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την 45η επέτειο από την επανάστασή του
Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί AP Photo/Vahid Salemi

Υπέρ του αποκλεισμού του Ισραήλ από τον ΟΗΕ, κατά τους εορτασμούς της 45ης επετείου της ισλαμικής επανάστασης, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΙράνΕμπραχίμ Ραϊσί.

«Προτείνουμε να αποκλειστεί η σιωνιστική οντότητα από τα Ηνωμένα Έθνη» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αζάντι στην Τεχεράνη.

Ισχυρίστηκε πως «αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα αποτελεί ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και οι υποστηρικτές αυτού του εγκληματικού καθεστώτος είναι οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες».

Να σημειωθεί πως, η στήριξη στους Παλαιστινίους επικράτησε φέτος στις παραδοσιακές εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης του 1979.

Ο πρόεδρος Ραϊσί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «παραβίασε 400 διακηρύξεις, ψηφίσματα και συμφωνίες» που συνάφθηκαν στους κόλπους «διεθνών οργανώσεων».

Στην πλατεία Αζάντι της Τεχεράνης, ορισμένοι από το συγκεντρωμένο πλήθος κρατούσαν φωτογραφίες του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως και του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, που σκοτώθηκε σε μια επιδρομή του αμερικανικού στρατού τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη.

Στην εκδήλωση ακούγονταν συνθήματα όπως «Κάτω οι ΗΠΑ», «Κάτω το Ισραήλ», «Κάτω η Βρετανία», οι κυριότεροι αντίπαλοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από το 1979.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ