ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεν υπάρχει αιτιολογία για την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή

Ιράν: Δεν υπάρχει αιτιολογία για την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή
Iranian Presidency Office via AP

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα Τετάρτη (7/2)  ότι δεν υπάρχει «αιτιολογία» για την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όπου συνιστούν «απειλή για την ασφάλεια».

Απευθυνόμενος στους διαπιστευμένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη καθώς πλησιάζει η 45η επέτειος της Ισλαμικής Επανάστασης, στις 12 Φεβρουαρίου, ο Ραϊσί ζήτησε εκ νέου τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής «να επιλύονται από τους ηγέτες της περιοχής».

«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε οι καλύτεροι φίλοι των γειτονικών χωρών και της περιοχής», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή μας», τόνισε.

«Η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ, στη Συρία και στο Αφγανιστάν δεν συνιστά παράγοντα ασφαλείας, είναι απειλή για την ασφάλεια. Παντού όπου ήταν παρόντες οι Αμερικανοί υπήρξαν η πηγή του κακού», σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι δηλώσεις αυτές του Ιρανού προέδρου έγιναν την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί εκ νέου περιοδεία στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος για μια νέα συμφωνία για ανακωχή στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς, καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εισέρχεται στον πέμπτο μήνα του.

«Πιστεύουμε ότι οι Δυτικοί και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο μέλλον της Παλαιστίνης και ότι η ίδια η Παλαιστίνη θα πρέπει να καθορίσει την τύχη της», σημείωσε ο Ραϊσί.

Η Τεχεράνη καταδίκασε τα αμερικανικά πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες στην Συρία και το Ιράκ με στόχο ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, κυρίως σε αντίποινα για φονική επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στις 28 Ιανουαρίου στην Ιορδανία.

Ο Ιρανός πρόεδρος κατήγγγειλε επίσης «την ιρανοφοβία» και «την ισλαμοφοβία» στις ΗΠΑ, χώρα με την οποία το Ιράν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις από το 1980, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ