ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Δυο στρατιωτικοί νεκροί από πυρά δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν

Αρμενία: Δυο στρατιωτικοί νεκροί από πυρά δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δυο Αρμένιοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σήμερα όταν δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ εναντίον τομέα στον αρμενικό νομό Σιουνίκ, στο νότιο τμήμα της χώρας του Καυκάσου, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.

«Μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ (...) εναντίον αρμενικών θέσεων κοντά στη Νερκίν Χαντ», στον νομό Σιουνίκ, που γειτονεύει με τον αζερικό θύλακο Ναχιτσεβάν, ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν δυο νεκροί και τραυματίες στην αρμενική πλευρά», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το Αζερμπαϊτζάν αρνείται πως έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Αρμενίας. Και οι δύο χώρες ήταν άλλοτε σοβιετικές δημοκρατίες.

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τα χρόνια του 1990 και του 2000, με χιλιάδες νεκρούς, για τον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο εντέλει ανακατέλαβαν τον Σεπτέμβριο τα στρατεύματα του Μπακού.

Μετά την πλήρη ανακατάληψη του θυλάκου, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός του —100.000 και πλέον άνθρωποι— έφυγε για την Αρμενία.

Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν σήμανε de facto το τέλος της μακράς διένεξης ανάμεσα στις δυο χώρες, όμως παρατηρητές επιφυλάσσονται να προβλέψουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, καθώς οι διαφωνίες και οι πηγές εντάσεων ανάμεσα στο Μπακού και στο Γερεβάν έχουν γίνει βουνό τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Βίαια επεισόδια συνεχίζουν να ξεσπούν συχνά στα σύνορα.

Για μήνες, διάφοροι κύκλοι διαπραγματεύσεων διεξάγονταν χωριστά, από τη Ρωσία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις ΗΠΑ, αλλά χωρίς να φέρουν αποτέλεσμα.

Ο παραδοσιακός μεσολαβητής στην περιοχή, η Μόσχα, απορροφημένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, έχασε την επιρροή στον σύμμαχό της, την Αρμενία, και την εμπιστοσύνη του Γερεβάν.

Την 7η Δεκεμβρίου, Γερεβάν και Μπακού δεσμεύτηκαν μολαταύτα να λάβουν «χειροπιαστά μέτρα» για να «εξομαλύνουν» τις σχέσεις τους. Προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα, προχώρησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, το πρώτο βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων.

Η χειρονομία αυτή χαιρετίστηκε και χαρακτηρίστηκε «σημαντική πρόοδος» από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ο Ιλάμ Αλίεφ, εκτίμησε τη 10η Ιανουαρίου πως έχουν πλέον «δημιουργηθεί» οι «συνθήκες» για να υπογραφτεί συνθήκη ειρήνης με την Αρμενία, διαβεβαιώνοντας πως δεν θέλει «νέο πόλεμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ