ΚΟΣΜΟΣ

Ενέργεια και ασφάλεια στο επίκεντρο των συζητήσεων Νετανιάχου–Αναστασιάδη στην Ιερουσαλήμ

Ενέργεια και ασφάλεια στο επίκεντρο των συζητήσεων Νετανιάχου–Αναστασιάδη στην Ιερουσαλήμ
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την άφιξη του πρώτο στο γραφείο του δεύτερου στην Ιερουσαλήμ, την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 REUTERS/POOL/Jim Hollander

Την πέμπτη συνάντηση τους μέσα σε ένα χρόνο είχαν απόψε στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ενέργεια, η ασφάλεια, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η συμφωνία Ισραήλ–Τουρκίας και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ «μοιράζονται κοινές προκλήσεις, αλλά και κοινές ευκαιρίες» στη συνεργασία για την ασφάλεια, στο φυσικό αέριο, στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, στο εμπόριο, στον τουρισμό και άλλους τομείς.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε: «Είμαστε αξιόπιστοι εταίροι που συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων από την ενέργεια στην ασφάλεια με έναν πολύ ειλικρινή και ανοικτό πολιτικό διάλογο».

Θέμα των συνομιλιών ήταν, επίσης, και η προετοιμασία της τρίτης συνάντησης κορυφής Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδος, η οποία θα γίνει αργότερα φέτος στην Ιερουσαλήμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ