ΚΟΣΜΟΣ

«Ξερός τόπος» τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη

«Ξερός τόπος» τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη
Τεχνητό χιόνι στη Γερμανία AP Photo/Matthias Schrader

Σε «ξερό τόπο» έχουν μετατραπεί τα χιονοδρομικά κέντρα ανά την Ευρώπη, με τις χιονοπτώσεις που τα κρατούσαν «ζωντανά» να έχουν μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό, λόγω του εξαιρετικά θερμού χειμώνα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστρίας, όπου σε ορισμένες περιοχές υπάρχει λιγοστό χιόνι, ενώ σε κάποιες άλλες η κατάσταση είναι ακραία.

Μια τέτοια περιοχή είναι και αυτή του χιονοδρομικού κέντρου Καρκόγκελ στο Άμπτεναου στο Σάλτσμπουργκ, το οποίο, όπως μετέδωσε το euronews, αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του.

«Αυτό συνέβαινε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μόνο υψηλές θερμοκρασίες, μεταξύ 10 και 15 κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν υπήρχε παγετός το βράδυ. Και η βροχή. Δύο ημέρες βροχής το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ήταν πολύ» δήλωσε ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου.

«Δεν είμαι σκιέρ, αλλά μου αρέσει να βλέπω το χιόνι και εγώ όπως και οι άλλοι στην ομάδα ευχαριστιόμαστε το χιόνι. Τα καταφέρνουμε, είμαστε εντάξει» δήλωσε μια τουρίστρια από τη Μεγάλη Βρετανία.

Άγονο τοπίο μια από τις πιο διάσημες πίστες στα Ιμαλάια

Σε άγονο και ξερό τοπίο έχει μετατραπεί και ένα από τα υψηλότερα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου στα Ιμαλάια.

Αυτή την εποχή του χρόνου, οι πλαγιές του Gulmarg είναι συνήθως γεμάτες με snowboarders και σκιέρ, που εκμεταλεύονται το φρέσκο χιόνι του Ιανουαρίου που καλύπτουν κάθε χρόνο τα Ιμαλάια.

Όμως, όπως συμβαίνει με πολλούς δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς για σκι αυτή τη στιγμή , αυτή η πόλη-θέρετρο στο Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία αντιμετωπίζει έλλειψη χιονιού λόγω ασυνήθιστα ξηρού καιρού, απογοητεύοντας τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τους τουριστικούς φορείς.

Κλειστό το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου

Το φαινόμενο αυτό, όμως, παρατηρείται και στη δική μας χώρα.

Το χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου ανακοίνωσε πως θα επαναλειτουργήσει όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και υπάρξει επαρκής ποσότητα χιονόπτωσης.

Και ενώ το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου παραμένει κλειστό, ορισμένα άλλα λειτουργούν κυρίως με τεχνητό χιόνι. Στη λύση αυτή «ανάγκης» έχει προβεί τόσο το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων, όσο και εκείνο της Βασιλίτσας, παρά τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ