ΚΟΣΜΟΣ

Ίλον Μασκ: Ο πρώτος ασθενής της Neuralink είναι σε θέση να ελέγχει το ποντίκι μέσω της σκέψης

Ίλον Μασκ: Ο πρώτος  ασθενής της Neuralink είναι σε θέση να ελέγχει το ποντίκι μέσω της σκέψης
O επικεφαλής της Neuralink Ίλον Μασκ AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File

Ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο έγινε μεταμόσχευση ασύρματου εγκεφαλικού εμφυτεύματος από την εταιρεία νευροτεχνολογίας του Ίλον Μασκ, Neuralink έχει αναρρώσει και είναι σε θέση να ελέγχει ένα ποντίκι με τις σκέψεις του. 

«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως. Είναι σε θέση να κινεί ένα ποντίκι σε μια οθόνη μόνο με τη σκέψη», είπε χαρακτηριστικά ο Μασκ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Ο Μασκ αποκάλυψε ότι η Neuralink τώρα προσπαθεί να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κλικ στο ποντίκι από τον ασθενή. Η μεταμόσχεσυση έγινε τον περασμένο μήνα μετά από τη διασαφάλιση της σχετικής έγκρισης για δοκιμή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο της μελέτης ένα ρομπότ τοποθετεί χειρουργικά ένα εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση για κίνηση, δήλωσε η Neuralink, προσθέτοντας ότι ο αρχικός στόχος είναι να μπορέσουν οι άνθρωποι να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας τις σκέψεις τους.

Οι προσδοκίες του Μασκ από τη Neuralink

Ο Μασκ έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τη Neuralink, λέγοντας ότι θα διευκολύνει την ταχεία χειρουργική τοποθέτηση των συσκευών τσιπ της για τη θεραπεία παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Η Neuralink, η οποία αποτιμήθηκε πέρυσι σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες εκκλήσεις για έλεγχο όσον αφορά τα πρωτόκολλα ασφαλείας της. Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ σχετικά με τη διακίνηση επικίνδυνων υλικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ