ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Η ρωσική FSB πίσω από τα αστέρια του Δαβίδ που σχεδιάστηκαν με σπρέι σε κτήρια

Παρίσι: Η ρωσική FSB πίσω από τα αστέρια του Δαβίδ που σχεδιάστηκαν με σπρέι σε κτήρια
Tο αστέρι του Δαυίδ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Michael Probst

Τα αστέρια του Δαβίδ που βρέθηκαν σχεδιασμένα με σπρέι σε κτήρια στην περιοχή του Παρισιού τον περασμένο Οκτώβριο, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ήταν μέρος μιας επιχείρησης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας.

Αυτό δήλωσε την Παρασκευή (23/2) πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

Δεκάδες χαραγμένα μπλε Αστέρια του Δαβίδ εντοπίσθηκαν στις προσόψεις κτιρίων στο Παρίσι και στα προάστια. Ένα ζευγάρι Μολδαβών συνελήφθη και ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός, ένας φιλορώσος Μολδαβός επιχειρηματίας, ταυτοποιήθηκε.

Τον Νοέμβριο, η Γαλλία καταδίκασε επίσης τη «ρωσική ψηφιακή ανάμειξη» στην υπόθεση αυτή.

Η Μολδαβία ήταν σοβιετική δημοκρατία πριν από την ανεξαρτησία της το 1991.

Η γαλλική υπηρεσία διεθνούς ασφάλειας DGSI πιστεύει ότι την επιχείρηση οργάνωσε από το πέμπτο τμήμα της FSB που αναλαμβάνει διεθνείς επιχειρήσεις, δήλωσε η πηγή, παραθέτοντας ένα απόρρητο εσωτερικό σημείωμα που αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Le Monde.

Η FSB είναι η κύρια υπηρεσία διάδοχος της KGB της Σοβιετικής Ένωσης.

Η εισαγγελέας του Παρισιού Laure Beccuau δήλωσε κατά τη διάρκεια της περσινής έρευνας ότι οι μουτζούρες είχαν γίνει κατόπιν «ρητής απαίτησης» ενός ατόμου που διέμενε στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ