ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει ότι προμήθευσε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία

Το Ιράν διαψεύδει ότι  προμήθευσε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία
Ιρανικός πύραυλος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Iranian Defense Ministry via AP

Το Ιράν διέψευσε την Παρασκευή (23/2) ότι προμήθευσε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, μέρες μετά αφότου οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι θα υπάρξει αυστηρή διεθνής απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Reuters, επικαλούμενο έξι πηγές, ανέφερε ότι το Ιράν προμήθευσε στη Ρωσία μεγάλο αριθμό ισχυρών βαλλιστικών όπλων εδάφους-εδάφους.

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Πέμπτη (22/2) το Ιράν για «ταχεία και αυστηρή» απάντηση από τη διεθνή κοινότητα αν η Ισλαμική Δημοκρατία έχει παράσχει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία.

«Παρά τους νομικούς περιορισμούς στις πωλήσεις βαλλιστικών πυραύλων, το Ιράν είναι ηθικά υποχρεωμένο να απέχει από συναλλαγές όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας για να αποτρέψει την πυροδότηση του πολέμου», ανέφερε η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη με ανάρτηση στο X.

«(Αυτή) η στάση εδράζεται στην τήρηση από το Ιράν του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Οι περιορισμοί του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις εξαγωγές ορισμένων πυραύλων, drones και άλλων τεχνολογιών από το Ιράν έληξαν τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, ΗΠΑ και ΕΕ διατήρησαν τις κυρώσεις στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν εν μέσω ανησυχιών για εξαγωγές όπλων στους πληρεξουσίους του στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία.

Το Ιράν αρχικά αρνήθηκε ότι προμήθευε drones στη Ρωσία, αλλά μήνες αργότερα παραδέχθηκε ότι είχε προμηθεύσει έναν μικρό αριθμό drones προτού η Ρωσία εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ