ΚΟΣΜΟΣ

Ναβάλνι κατά πάντων: Η συνέντευξη που έμεινε στο συρτάρι για τέσσερα χρόνια

Ναβάλνι κατά πάντων: Η συνέντευξη που έμεινε στο συρτάρι για τέσσερα χρόνια
O Αλεξέι Ναβάλνι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Μία συνέντευξη του Αλεξέι Ναβάλνι που είχε μείνει στο συρτάρι κατάφερε να βρει το Sky News στην οποία εξαπέλυε δριμύ κατηγορώ κατά των διεφθαρμένων αξιωματούχων που βοήθησαν το Βλάντιμιρ Πούτιν να κρύψει βρώμικο χρήμα. 

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης που βρέθηκε νεκρός στη φυλακή της Αρκτικής όπου ήταν έγκλειστος στις 16 Φεβρουαρίου μίλησε σε αυτή για την ελπίδα του για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα του και για τους κινδύνους που γνώριζε ότι αναλάμβανε.

«Είμαι αισιόδοξος», είπε. «Ελπίζω ότι αυτά τα 20 χρόνια του Πούτιν δεν είναι πέτρινα. Δεν ήμασταν καταδικασμένοι σε αυτό, δεν ήταν γραφτό να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Η συνέντευξη δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και πιστεύεται ότι ήταν μία από τις τελευταίες που έδωσε ενώ ήταν απολύτως υγιής.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους δηλητηριάστηκε ενώ βρισκόταν σε πτήση επιστροφής στη Μόσχα.

Η εκτενής συνέντευξη περιλαμβάνει τις ελπίδες του για ένα ρωσικό μέλλον ως μέρος της Ευρώπης, την προσωπική του ασφάλεια και μερικά σκληρά λόγια για τη Βρετανία και τη Δύση όταν πρόκειται να αφήσουν τους συνεργάτες του Πούτιν να ξεφύγουν.

«Η Δύση δεν κάνει τίποτα απολύτως, θα έλεγα. Υπάρχουν κάποιοι τελετουργικοί χοροί, αλλά τίποτα δεν συμβαίνει πραγματικά», λέει.

«Γιατί οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ζουν στο Λονδίνο; Επειδή αυτοί οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι τρέφουν έναν τεράστιο αριθμό θαυμάσιων δικηγόρων του Λονδίνου», τονίζει.

Με λόγια που αντηχούν πιο δυνατά τώρα μετά το θάνατό του στη φυλακή, ο κ. Ναβάλνι προσθέτει: «Όλοι οι άνθρωποι που ζουν εδώ θέλουν να ζήσουν όπως η Ευρώπη.

Ελπίζω λοιπόν ότι σε 10 χρόνια από τώρα, αν μου πάρετε ξανά συνέντευξη, θα είμαι σε θέση να σας πω πώς καταφέραμε να ξεπεράσουμε το διεφθαρμένο ξέπλυμα χρήματος.

Η συνέντευξη, που αποκτήθηκε από το Sky News και μεταδόθηκε για πρώτη φορά, γυρίστηκε στο πλαίσιο της μη προβαλλόμενης σειράς ντοκιμαντέρ «After The Fall», σε σκηνοθεσία του Matthew Torne και παραγωγή του Andrew Duncan.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ