ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Περιβαλλοντική καταστροφή μετά τη βύθιση πλοίου που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Ερυθρά Θάλασσα: Περιβαλλοντική καταστροφή μετά τη βύθιση πλοίου που χτυπήθηκε από τους Χούθι
Δορυφορική εικόνα που τραβήχθηκε από την Maxar Technologies δείχνει το πλοίο Rubymar στην Ερυθρά Θάλασσα την 1η Μαρτίου 2024. Maxar Technologies via AP

Τα αποθέματα νερού για εκατομμύρια κόσμου, μια αλιευτική βιομηχανία και μερικοί από τους μεγαλύτερους κοραλλιογενείς υφάλους στον κόσμο κινδυνεύουν μετά τη βύθιση ενός φορτηγού πλοίου από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

 

Η βύθιση του Rubymar, που μετέφερε πετρέλαιο και 22.000 τόνους λιπάσματος, είναι πιθανό να προκάλεσε οικολογική ζημιά στην Ερυθρά Θάλασσα. Το βρετανικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο που δέχθηκε επίθεση από μαχητές Χούθι τον περασμένο μήνα βυθίστηκε το Σάββατο, αφού βρισκόταν σε νερό για μέρες.

Είναι το πρώτο σκάφος που καταστράφηκε ολοσχερώς από την ομάδα των ανταρτών της Υεμένης, η οποία έχει ορκιστεί να επιτίθεται σε πλοία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.

Κοντά στο σημείο υπάρχουν μονάδες αφαλάτωσης που προμηθεύουν με πόσιμο νερό εκατομμύρια κόσμου, μια μεγάλη αλιευτική βιομηχανία αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους κοραλλιογενείς υφάλους του κόσμου. Αυτά κινδυνεύουν από τις τοξικές ουσίες απελευθερώθηκαν στο νερό μετά τη βύθιση του σκάφους.

Ακόμη και πριν βυθιστεί στα βάθη του ωκεανού, το σκάφος διέρρεε βαρύ καύσιμο που προκάλεσε μια πετρελαιοκηλίδα μήκους 30 χιλιομέτρων, κρίσιμης σημασίας για το φορτίο και τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ που επιβλέπει τη μέση Ανατολή να προειδοποιεί για μια «περιβαλλοντική καταστροφή» σε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ