ΚΟΣΜΟΣ

Νέα αναταραχή στους Δημοκρατικούς προκαλούν τα Wikileaks

Νέα αναταραχή στους Δημοκρατικούς προκαλούν τα Wikileaks
Νέο πονοκέφαλο στους Δημοκρατικούς προκαλούν τα Wikileaks (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Lucy Nicholson

Μια σειρά από φωνητικά μηνύματα που δείχνουν την επιρροή των χορηγών στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος Wikileaks, προκαλώντας νέες αντιδράσεις.

Λίγες μέρες μετά την διαρροή εσωτερικών emails, που προκάλεσαν την παραίτηση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως, προκαλώντας αναταραχές στο κόμμα.

Σε αυτά τα 29 φωνητικά μηνύματα που διέρρευσαν φαίνεται το δούναι και λαβείν μεταξύ των χορηγών και του κόμματος, με τους μεν να ζητούν χάρες και διευκολύνσεις και τους δε να προσπαθούν με κάθε τρόπο να γεμίσουν τα ταμεία των Δημοκρατικών.

Ο WikiLeaks δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter links που παραπέμπουν σε 29 ηχητικά ντοκουμέντα λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανέβει στο βήμα του συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια για να υποστηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια γυναίκα που δώρισε 300 δολάρια για τη στήριξη της Χίλαρι Κλίντον, η οποία τηλεφωνεί έξαλλη στον οικονομικό διευθυντή του κόμματος και διαμαρτύρεται έντονα για την στήριξη των Δημοκρατικών στον Μπέρνι Σάντερς.

«Είμαι έξαλλη με αυτά που κάνετε για τον Σάντερς και την επιρροή που του επιτρέπετε να ασκεί. Ξόδεψα πάνω από 300 δολάρια από το εισόδημά μου για τη Χίλαρι κι εσείς βάζετε πλάτη στον Μπέρνι Σάντερς, που είναι ο χειρότερος άνθρωπος που θα μπορούσε να κατεβαίνει υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς, γιατί δεν είναι καν Δημοκρατικός», ακούγεται να λέει ωρυόμενη η γυναίκα στο συγκεκριμένο τηλεφώνημα.

Σε άλλο τηλεφώνημα ακούγεται ένας πρώην πρέσβης των ΗΠΑ και επί χρόνια υποστηρικτής των Δημοκρατικών, να τηλεφωνεί σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του κόμματος και να ζητά λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με ένα «μικρό δείπνο με τον πρόεδρο Ομπάμα».

Η διαρροή των φωνητικών μηνυμάτων φαίνεται να σχετίζεται με την πρόσφατη διαρροή εσωτερικών email στα WikiLeaks, που δείχνουν ότι η Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς επεδίωκε να υπονομεύσει την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών, δημιουργώντας ερωτηματικά για την αμεροληψία της στη διαδικασία των προκριματικών του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ