ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Πλάνα από την διάσωση επιζώντων στο πλοίο που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι

Υεμένη: Πλάνα από την διάσωση επιζώντων στο πλοίο που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι
Εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP PHOTO

Εικόνες από τη διάσωση επιζώντων μελών πληρώματος του εμπορικού πλοίου που δέχθηκε χθες επίθεση από τους αντάρτες Χούθι με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη,, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Στα πλάνα διακρίνονται Ινδοί διασώστες από ελικόπτερο να προσεγγίζουν το φλεγόμενο πλοίο στον Κόλπο του Άντεν στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να ανασύρουν τους επιζώντες.

Για πρώτη φορά τρεις νεκροί στην επίθεση των Χούθι

Από την επίθεση την ζωή τους έχασαν τρία μέλη του πληρώματος του εμπορικού πλοίου True Confidence, και τέσσερα ακόμα τραυματίστηκαν.

Το χρονικό της επίθεσης

Χθες περί τις 10:30 (ώρα Ελλάδας), αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από εδάφη ελεγχόμενα από τους Χούθι στην Υεμένη εναντίον του True Confidence, πλοίου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου «υπό σημαία Μπαρμπάντος, λιβεριανής ιδιοκτησίας», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Ο πύραυλος έπληξε το πλοίο και το (...) πλήρωμα έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, και μεγάλες ζημιές», διευκρίνισε η CENTCOM μέσω X (του πρώην Twitter).

Μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σάρι, σημείωσε από την πλευρά του πως το True Confidence χτυπήθηκε από «πυραύλους» αφού το πλήρωμά του αψήφησε «προειδοποιητικά μηνύματα».

Νωρίτερα χθες, υπηρεσίες ναυτικής ασφάλειας έκαναν λόγο για φορτηγό πλοίο που δέχθηκε επίθεση και υπέστη ζημιές ανοικτά της Άντεν, στη νότια Υεμένη, χώρα όπου μαίνεται πόλεμος την τελευταία δεκαετία.

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO σημείωσε μέσω X πως το πλήρωμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σκάφος, που πλέον είναι ακυβέρνητο.

Οι Υεμενίτες αντάρτες, προσκείμενοι στο Ιράν, εξαπολύουν από τα μέσα του Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ και συμμάχους του, ιδίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ