ΚΟΣΜΟΣ

Στάινμαϊερ για Τουρκία: Οι εκκαθαρίσεις ξεπερνούν κάθε μέτρο

Στάινμαϊερ για Τουρκία: Οι εκκαθαρίσεις ξεπερνούν κάθε μέτρο
REUTERS/David Mdzinarishvili

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κατήγγειλε τις εκκαθαρίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, κρίνοντας ότι «ξεπερνούν κάθε μέτρο» και μπροστά σε αυτές τις επιχειρήσεις «δεν μπορούμε να σωπαίνουμε».

O επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας παραχώρησε συνέντευξή στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten όπου κατήγγειλε τις κινήσεις του Ερντογάν:

Το πραξικόπημα ευτυχώς απέτυχε. Τώρα, οι αντιδράσεις ξεπερνούν κάθε μέτρο. Όταν 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και δικαστές απολύονται, χιλιάδες σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείνουν και δεκάδες δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, χωρίς να μην έχει επιβεβαιωθεί καμία άμεση σύνδεση με το πραξικόπημα, δεν μπορούμε απλά να σωπαίνουμε.

Ο Στάινμαϊερ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία οδεύει προς μια σοβαρή εσωτερική κρίση, όσο "αποφεύγει να χαθεί στην άβυσσο". Όσον αφορά την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοματίες, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είναι αντίθετος καθώς όπως αναφέρει μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε «ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ