ΚΟΣΜΟΣ

Το υπερηχητικό αεροπλάνο Concorde ταξίδεψε στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης

Το υπερηχητικό αεροπλάνο Concorde ταξίδεψε στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης

Το αεροπλάνο Concorde  κατά την μεταφορά του

AP Photo/Yuki Iwamura

Ένα ακόμη ταξίδι έκανε το Concorde, το ταχύτερο εμπορικό αεροσκάφος στον κόσμο καθώς εθεάθη στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης.

Το Concorde της British Airways, ένα από τα μόλις 20 υπερηχητικά αεροσκάφη που πέταξαν ποτέ, ήταν καθ' οδόν προς το Μουσείο Intrepid της Νέας Υόρκης, όπου θα υποβληθεί σε εργασίες αποκατάστασης.

Το αεροσκάφος έκανε τη διαδρομή του κατά μήκος του ποταμού πάνω σε μια φορτηγίδα, με διανυκτέρευση στο Τζέρσεϊ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ.

Το Intrepid αναφέρει ότι το εν λόγω Concorde κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για επιβατικό αεροσκάφος, αφού έφτασε τα 1.354 μίλια την ώρα - περισσότερο από το διπλάσιο της ταχύτητας του ήχου - πετώντας από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο σε δύο ώρες, 52 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα το 1996.

Το αεροσκάφος, με διακριτικό G-BOAD, άρχισε να πετά στους αιθέρες το 1976. Για κάποιο διάστημα τα δρομολόγια εκτελούσαν από κοινού η British Airways και η Singapore Airlines, φορώντας μοναδικά τα χρώματα και των δύο αερομεταφορέων.

Ο στόλος των Concorde καταργήθηκε σταδιακά μετά από το περιστατικό τον Αύγουστο του 2000, κατά το οποίο ένα Concorde συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στο Παρίσι, σκοτώνοντας και τους 109 επιβαίνοντες.

Η τελευταία πτήση Concorde πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2003. Το αεροσκάφος αυτό, γνωστό ως Delta Foxtrot, στεγάζεται τώρα στο Aerospace Bristol, ένα μουσείο αεροπορίας στη δυτική Αγγλία.

Οι ξεναγήσεις στο Concorde του Intrepid θα συνεχιστούν στις 4 Απριλίου, αναφέρει το μουσείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ