ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Εκεχειρία έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα τους ομήρους επιδιώκει το Ισραήλ

Κατάρ: Εκεχειρία έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα τους ομήρους επιδιώκει το Ισραήλ

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

AP Photo/Ariel Schalit

Με συγκεκριμένη πρόταση προσέρχεται το Ισραήλ στο Κατάρ όπου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.  

Της αποστολής ηγείται ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα. Στόχος της ισραηλινής πλευράς είναι να εξασφαλίσουν μια ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα, στο πλαίσιο της οποίας οι Παλαιστίνιοι μαχητές θα απελευθερώσουν 40 ομήρους.

Αυτή η φάση των συνομιλιών μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, εκτίμησε ο αξιωματούχος, επικαλούμενος τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στις διαπραγματεύσεις, όπως αποκάλυψε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

Ωστόσο, η ισραηλινή πρόταση είναι απίθανο να ικανοποιήσει τη Χαμάς η οποία συνδέει την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

H πρόταση της Χαμάς

Η Χαμάς πριν από μερικές μέρες μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στους μεσολαβητές και στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Η παλαιστινιακή οργάνωση προτείνει αρχικά να απελευθερώσει γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς που κρατά ομήρους με αντάλλαγμα 700 με 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Μοσάντ αναλαμβάνει ρόλο στις συνομιλίες. Μια βραχύβια εκεχειρία τον Νοέμβριο είχε συμφωνηθεί και τέθηκε σε ισχύ μετά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες στην Ντόχα. Η τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τον Ιανουάριο οδήγησε σε μια πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός την οποία απέρριψε τελικά η Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ