ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Γιόρτασε τα 10 χρόνια προσάρτησης της Κριμαίας και... βάφτισε ουκρανικά εδάφη ως «Νέα Ρωσία»

Πούτιν: Γιόρτασε τα 10 χρόνια προσάρτησης της Κριμαίας και... βάφτισε ουκρανικά εδάφη ως «Νέα Ρωσία»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Μία ακόμη επίδειξη δύναμης έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν λίγες ώρες μετά τον θρίαμβό του στις εκλογές. Ο Ρώσος πρόεδρος πήγε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να παρακολουθήσει την πατριωτική συναυλία εορτασμού της 10ης επετείου της προσάρτησης της Κριμαίας και εκεί έδωσε νέο σόου, όταν απευθύνθηκε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί.

Με κραυγές «Ρωσία!«, «Ρωσία!» υποδέχθηκε το συγκεντρωμένο πλήθος τον Πούτιν που συνοδευόταν από τους τρεις εκλογικούς του «αντιπάλους» στην διαδικασία ψηφοφορίας που οργανώθηκε στην Ρωσία για την ανανέωση της προεδρικής του θητείας.

«Η επιστροφή στην πατρίδα αποδείχθηκε πιο δύσκολη, πιο τραγική, αλλά τα καταφέραμε και είναι ένα μεγάλο γεγονός στην ιστορία του κράτους μας», είπε ο Πούτιν πριν τραγουδήσει μαζί με το πλήθος τον εθνικό ύμνο.

Russia kokkini plateia putin poutin

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται στις οθόνες καθώς παρακολουθεί συναυλία για τη 10ετή επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Κόκκινη Πλατεία .

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ο Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία του προσφέροντας τα «ειλικρινή συγχαρητήριά του για την επανένωση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης με τη Ρωσία». Τόνισε πως η Κριμαία συχνά αποκαλείται «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» και πρόσθεσε ότι τώρα έχει «επιστρέψει στο λιμάνι της».

«Η Κριμαία πάνω απ' όλα είναι άνθρωποι, οι άνθρωποι της Σεβαστούπολης και της Κριμαίας, είναι το καμάρι μας» είπε στη συνέχεια.

Ο Πούτιν περιέγραψε το Ντονμπάς και άλλες περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις ως μέρος μιας «Νέας Ρωσίας».

Στη συνέχεια και αφού έκανε ένα διάλειμμα στη σύντομη ομιλία του για να ερμηνεύσει τον ρωσικό εθνικό ύμνο και να τραγουδήσει μαζί με τους χιλιάδες συγκεντρωμένους στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, ανέβηκε ξανά στη σκηνή για να ευχαριστήσει το πλήθος.

Σημειώνεται πως η Κριμαία αναγνωρίζεται διεθνώς ως ουκρανικό έδαφος, παρά την κατοχή και τη διεκδικούμενη προσάρτηση από τη Ρωσία πριν από 10 χρόνια.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία τον Μάρτιο 2014 έπειτα από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Μόσχα κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων ακόμη ουκρανικών περιοχών, οι οποίες τελούν υπο μερική ρωσική κατοχή: του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ