ΚΟΣΜΟΣ

Αζερμπαϊτζάν: Έκλεισε τηλεοπτικός σταθμός που θα μετέδιδε συνέντευξη του Γκιουλέν

Αζερμπαϊτζάν: Έκλεισε τηλεοπτικός σταθμός που θα μετέδιδε συνέντευξη του Γκιουλέν
REUTERS/Charles Mostoller

Οι αζέρικες Αρχές διέκοψαν τη λειτουργία ενός ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού που προγραμμάτιζε να μεταδώσει συνέντευξη του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία και η Άγκυρα στηρίζει σταθερά το Μπακού στην πολυετή αντιπαράθεσή του με την Αρμενία.

Το αζέρικο δικαστήριο αφαίρεσε την άδεια του τηλεοπτικού σταθμού ANS μετά από αγωγή που κατέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (NTRC). Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στις Αρχές να κλείνουν μέσα ενημέρωσης, αν κρίνουν, μεταξύ άλλων, ότι αναμεταδίδουν εξτρεμιστική προπαγάνδα ή προάγουν τις διακρίσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων.

Το ANS, ιδιοκτησίας τριών Αζέρων επιχειρηματιών, θεωρείται ευρέως ως ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης σε μια χώρα, πλούσια σε πετρέλαιο, όπου ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ κατηγορείται από τους αντιπάλους του για φίμωση των αντίθετων φωνών και φυλάκιση επικριτών του.

Το Μπακού υποστηρίζει ότι η χώρα απολαμβάνει πλήρους ελευθερίας του λόγου και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση παρουσιάζουν έντονη δραστηριοποίηση.

Οι εκπρόσωποι του σταθμού ανέφεραν ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι αντιδημοκρατική και σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση.

«Το κλείσιμο του σταθμού μπορεί να αξιολογηθεί ως μια πολιτική εντολή καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιασδήποτε διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν», τόνισε ο Αζέρ Γκασίμοφ, ένας ανεξάρτητος αναλυτής στο πρακτορείο Reuters.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ