ΚΟΣΜΟΣ

Εαρινή ισημερία: Επίσημα η πρώτη ημέρα της Άνοιξης η σημερινή

Εαρινή ισημερία: Επίσημα η πρώτη ημέρα της Άνοιξης η σημερινή

To Στόουνχετζ κάθε χρόνο στην εαρινή ισημερία δέχεται χιλιάδες επισκέπτες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (20/3) έφεραν την εαρινή ισημερία και πρώτη ημέρα της Άνοιξης, στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα.

Η ισημερία αποτελεί ένα αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια τόσο στο νότιο, όσο και στο βόρειο ημισφαίριο.

Μαζί με την φθινοπωρινή ισημερία, είναι η στιγμή που έχουμε αυτή τη λαμπρή ισορροπία μεταξύ ημέρας και νύχτας σε όλο τον κόσμο με περίπου 12 ώρες από την κάθε μία, όπως αναφέρει το CNNi.

equinoxes, ishmeria

Ο κύκλος των ισημεριών και των ηλιοστασίων της Γης

Live Science

Γιατί συμβαίνει η εαρινή ισημερία;

Η Γη περιστρέφεται κατά μήκος μιας νοητής γραμμής που εκτείνεται από το Βόρειο Πόλο στο Νότιο Πόλο. Ονομάζεται άξονας, και αυτή η περιστροφή είναι που μας δίνει τη μέρα και τη νύχτα.

Ωστόσο, ο άξονας γέρνει κατά 23,5 μοίρες, όπως εξηγεί η NASA. Αυτό τοποθετεί το ένα ημισφαίριο του πλανήτη να δέχεται περισσότερο ηλιακό φως από το άλλο για το μισό της ετήσιας περιφοράς του γύρω από τον ήλιο. Αυτή η διαφορά στο ηλιακό φως είναι που προκαλεί τις εποχές.

Το φαινόμενο κορυφώνεται στα τέλη Ιουνίου και στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτά είναι τα ηλιοστάσια, και έχουν τις πιο ακραίες διαφορές μεταξύ ημέρας και νύχτας, ειδικά κοντά στους πόλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μένει σκοτάδι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε μέρη όπως η Σκανδιναβία και η Αλάσκα.

Αλλά από το χειμερινό ηλιοστάσιο πριν από τρεις μήνες, τον Δεκέμβριο, θα έχετε πιθανώς παρατηρήσει ότι οι ημέρες μας έχουν μεγαλώσει στο βόρειο ημισφαίριο και οι νύχτες έχουν μικρύνει.

Προχωρώντας το Βόρειο Ημισφαίριο θα είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον ήλιο από ό,τι το Νότιο Ημισφαίριο. Αυτός είναι ο λόγος που γίνεται όλο και πιο ζεστό καθώς οδεύουμε προς το θερινό ηλιοστάσιο τον Ιούνιο.

Πως γιορτάζουν την ισημερία στον κόσμο

Αρκετοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ισημερία. Εδώ είναι μερικοί από αυτούς:

Στην Ιαπωνία, η ημέρα της εαρινής ισημερίας είναι δημόσια αργία και φέτος πέφτει την Τετάρτη 20 Μαρτίου. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να τηρούν παλιές παραδόσεις, όπως η επίσκεψη σε οικογενειακούς τάφους και η πραγματοποίηση οικογενειακών συγκεντρώσεων για να γιορτάσουν την εαρινή ισημερία.

Το Ναβρούζ είναι το περσικό νέο έτος και σημαίνει νέα μέρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέφτει την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Το ιρανικό ημερολόγιο είναι ηλιακό ημερολόγιο, που σημαίνει ότι ο χρόνος καθορίζεται, μέσω αστρονομικών παρατηρήσεων, από την κίνηση της Γης γύρω από τον ήλιο. Έτσι, η πρώτη ημέρα του έτους ξεκινά πάντα με την εαρινή ισημερία.

Πρόκειται για μια γιορτή του νέου ξεκινήματος: ευχόμαστε ευημερία και καλωσορίζουμε το μέλλον, ενώ αποτινάσσουμε το παρελθόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οικογένειες χρησιμοποιούν αυτή την περίοδο για να καθαρίσουν σε βάθος τα σπίτια και τις ντουλάπες τους και να αγοράσουν καινούργια ρούχα.

Στην Κίνα, η προσπάθεια να σταθεί ένα αυγό όρθιο είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι κατά τη διάρκεια της εαρινής ισημερίας. Το έθιμο θεωρείται ότι χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και πιστεύεται ότι αν οι άνθρωποι καταφέρουν να κάνουν ένα αυγό να σταθεί όρθιο, θα έχουν καλή τύχη. Ακόμη οι άνθρωποι σε όλη την Κίνα τρώνε τοπικά ανοιξιάτικα λαχανικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ