Ντάνιελ Κάνεμαν: Πέθανε ο Νομπελίστας καθηγητής, γνωστός για την έρευνα περί ψυχολογία της κρίσης
Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ ψυχολόγος ο Ντάνιελ Κάνεμαν, ο οποίος που συνέβαλε στην κατάρριψη της αντίληψης ότι οι άνθρωποι τείνουν να λαμβάνουν ορθολογικές οικονομικές αποφάσεις.
Ο Κάνεμαν, ο οποίος ήταν 90 ετών, έγινε γνωστός το 2002 αφού του απονεμήθηκε μερίδιο από το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών εκείνης της χρονιάς για το έργο του σχετικά με την «ενσωμάτωση των γνώσεων από την ψυχολογική έρευνα στην οικονομική επιστήμη, ιδίως όσον αφορά στην ανθρώπινη κρίση και τη λήψη αποφάσεων υπό αβεβαιότητα».
Τα πειράματα του Ισραηλινοαμερικανού στον τομέα της γνωστικής ψυχολογίας υπονόμευσαν την έννοια του homo economicus, ενός αρχέτυπου που έχει στηριχθεί για να αποτελέσει τη βάση των οικονομικών μοντέλων, αλλά σπάνια συναντάται στην πραγματικότητα.
Η έρευνά του σχετικά με την ψυχολογία της κρίσης έδειξε πώς οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν αποφάσεις που δεν περιλαμβάνουν σημαντικό βαθμό ανάλυσης, αντί να ακολουθούν μια πορεία δράσης με βάση το ένστικτο.
Την είδηση δημοσίευσε η Washington Post, επικαλούμενη τη θετή του κόρη, Ντέμπορα Τρέισμαν, συντάκτρια στο New Yorker.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Freedom Theatre της Παλαιστίνης προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης
Νορβηγία: Πρόταση για Νόμπελ Ειρήνης στην Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες
Ιράν - Ναργκίς Μοχαμαντί: Απεργία πείνας στη φυλακή την ώρα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης
SPONSORED
Ζάκυνθος: Ασφαλής ο 22χρονος τουρίστας που εγκλωβίστηκε σε απόκρημνο σημείο στο Ναυάγιο
21:17
Δέλλας: Με την τελευταία πτήση Αθήνα με την πρώτη πρωινή Ηράκλειο για να μένει δίπλα στη Μαστροκώστα
21:08
Ιωάννινα: Συνελήφθη ο οδηγός που παρέσυρε και εγκατέλειψε τον 31χρονο ποδηλάτη
20:59
Φινλανδία: Έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση των εισβολών από drones
20:49