ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζει το «ακατάλληλο» 44 στη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας

Αλλάζει το «ακατάλληλο» 44 στη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας

Ο αριθμός 44 στις νέες φανέλες της Εθνικής Γερμανίας που σχεδίασε η Adidas θυμίζει το σύμβολο των SS

Adidas

Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB) ζήτησε από την Adidas τον επανασχεδιασμό των αριθμών στις φανέλες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, λόγω της ομοιότητας του αριθμού 44 με το σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι ναζιστικές μονάδες SS κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις φανέλες εκφράστηκαν αρχικά από τον ιστορικό Μίκαελ Κένιχ, ο οποίος χαρακτήρισε τον σχεδιασμός τους «πολύ αμφισβητήσιμο» και ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ ο αριθμός 44 δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τις γερμανικές ομάδες ανδρών ή γυναικών, η Adidas επιτρέπει στους πελάτες να εξατομικεύσουν τις φανέλες με ένα όνομα της επιλογής τους και έναν αριθμό από το 00 έως το 99. Οι εικόνες με τον αριθμό 44 από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Adidas μοιράστηκαν ευρέως στο διαδίκτυο.

Σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στο Χ, η DFB δήλωσε ότι είχε υποβάλει νωρίτερα τους αριθμούς 1 έως 26 στη διοργανώτρια αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την UEFA, για επανεξέταση και ότι «κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν είδε οποιαδήποτε εγγύτητα με ναζιστικό συμβολισμό στη διαδικασία δημιουργίας του σχεδίου της φανέλας». Η ομοσπονδία δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το θέμα «πολύ σοβαρά» και αναπτύσσει «εναλλακτικό σχέδιο» για το επίμαχο ψηφίο.

Ο εκπρόσωπος της Adidas, Όλιβερ Μπρούγκεν, αρνήθηκε ότι η ομοιότητα των αριθμών με τα ναζιστικά σύμβολα ήταν σκόπιμη. «Ως εταιρεία δεσμευόμαστε να αντιταχθούμε στην ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό, τη βία και το μίσος σε κάθε μορφή», δήλωσε. «Θα εμποδίσουμε την εξατομίκευση των φανελών».

Ήδη από σήμερα (2/4), η δυνατότητα εξατομίκευσης των φανελών της γερμανικής ομάδας είχε αφαιρεθεί από τους ιστότοπους της Adidas, αν και παραμένει σε ισχύ για τις στολές άλλων χωρών.

Τα SS, η Adidas και η Nike

Η Schutzstaffel (SS), μια παραστρατιωτική οργάνωση του Τρίτου Ράιχ, είχε ως αποστολή μεταξύ άλλων την εξόντωση των Εβραίων στο πλαίσιο της «Τελικής Λύσης».

Σχεδιασμένο το 1929, το σύμβολο των SS έχει γίνει συνώνυμο με μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί. Τα μέλη των SS ήταν υπεύθυνα για την ανάκριση υπόπτων για προδοσία και για τη φύλαξη και λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης όπως το Άουσβιτς, όπου δολοφονήθηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η DFB παρουσίασε τις νέες στολές της Γερμανίας, τις οποίες θα φορούν τόσο οι ανδρικές όσο και οι γυναικείες ομάδες, στα τέλη Μαρτίου. Η ανδρική ομάδα έκανε ντεμπούτο με τις φανέλες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα εναντίον της Γαλλίας και πρόκειται να φορεθούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2024, το οποίο φιλοξενείται στη Γερμανία αυτό το καλοκαίρι.

Πριν δύο εβδομάδες, η DFB ανακοίνωσε ότι η Nike θα αντικαταστήσει την Adidas ως επίσημος προμηθευτής φανέλας της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας από το 2027. Η Adidas παράγει τις φανέλες της χώρας από τη δεκαετία του 1950, με την ανδρική ομάδα (είτε ως Γερμανία είτε ως Δυτική Γερμανία) να έχει κερδίσει τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ