ΚΟΣΜΟΣ

Με βίντεο επιχειρεί η Ιταλία να ανακόψει τις προσφυγικές ροές

Με βίντεο επιχειρεί η Ιταλία να ανακόψει τις προσφυγικές ροές
Να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς τις ιταλικές ακτές θέλει η Ιταλία (φωτογραφία αρχείου) Marina Militare/Handout via REUTERS

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές, η Ιταλία ξεκίνησε μια καμπάνια, με πρωταγωνιστές αφρικανούς μετανάστες, που περιγράφουν την εμπειρία του επικίνδυνου ταξιδιού τους προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, στα νερά της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.

Μόνο το 2015 έχασαν τη ζωή τους 2.890 μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ακτές της Σικελίας και η Ιταλία επιχειρεί μέσω αυτής της καμπάνιας με τίτλο «Open your eyes» σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, να ενημερώσει για τους κινδύνους που ενέχει το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Η καμπάνια αποτελείται από βίντεο, πρωταγωνιστές των οποίων είναι άνθρωποι που κατάφεραν να ολοκληρώσουν ζωντανοί το μακρύ, δύσκολο κι επικίνδυνο ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Κάποιοι εξ αυτών επέζησαν από ναυάγια, στα οποία είδαν δικούς τους ανθρώπους να χάνονται, ενώ περιγράφουν και τη δύσκολη μάχη που χρειάστηκε να δώσουν οι ίδιοι προκειμένου να επιβιώσουν.

Ο 31χρονος Cesar περιγράφει το τριήμερο που ήταν σε μια βάρκα στη θάλασσα, χωρίς τροφή, χωρίς ελπίδα, ακροβατώντας μεταξύ ζωής και θανάτου, βλέποντας μια άλλη βάρκα με μετανάστες να βυθίζεται, παρασύροντας στον θάνατο τους επιβάτες της.

Ανατριχιαστική είναι και η ιστορία της Dejeuna, που μόλις στα 28 της χρόνια είδε το παιδί της να κινδυνεύει να πνιγεί, ενώ μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της μιλά για την φίλη της που χάθηκε στη θάλασσα, αλλά και για τις δύσκολες ώρες που η ίδια πέρασε στη Λιβύη.

«Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, είναι δρόμος που οδηγεί στην κόλαση» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας μετανάστης σε ένα από τα βίντεο με τις αληθινές, προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που αναζήτησαν τη διαφυγή μέσω της Μεσογείου.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα άφιξης μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από χώρες της Αφρικής, με γυναίκες και παιδιά να αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, οι γυναίκες κακοποιούνται, βιάζονται και συχνά φτάνουν έγκυες στην Ευρώπη, ενώ τα παιδιά ξυλοκοπούνται στη διάρκεια του ταξιδιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ