ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Απειλεί την Ευρώπη με «πραξικόπημα» για τους πρόσφυγες

Τουρκία: Απειλεί  την Ευρώπη με «πραξικόπημα» για τους πρόσφυγες
Χιλιάδες Τούρκοι έκαναν συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν, στην Κολωνία REUTERS/Thilo Schmuelgen

Νέα ένταση στις «εκρηκτικές» σχέσης της Τουρκίας με τη Γερμανία «πυροδότησε» η απαγόρευση της μετάδοσης χαιρετισμού του Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, σε διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολωνία, αλλά και το θέμα με την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στα ταξίδια τους στις χώρες της ΕΕ.

Λίγες μόνον ώρες μετά το «μπλοκάρισμα» του μηνύματος του Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον επιτετραμμένο της γερμανικής πρεσβείας, σύμφωνα με το Reuters.

Ως απόλυτα φυσιολογική κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας να καλέσει για εξηγήσεις τον γερμανό επιτετραμμένο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο σε αυτή την ενέργεια, δεν εκτιμώ ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν ως επίπληξη», ήταν το σχόλιο του Μάρτιν Σέφερ.

Η Άγκυρα, ήδη από την Κυριακή, έχει χαρακτηρίσει ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι απαγορεύθηκε από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει παρέμβαση και να απευθύνει μήνυμα μέσω βιντεοσύνδεσης, στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του, δύο εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία για την ανατροπή του.

Η απαγόρευση μπορεί να «μπλόκαρε» το βίντεο, όμως το μήνυμα του Ερντογάν αναγνώσθηκε στους δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί την Κυριακή στην Κολωνία, μια πόλη της δυτικής Γερμανίας στην οποία κατοικούν πολλοί Τούρκοι. Στο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστούσε τους οπαδούς του και σημείωνε πως «η Τουρκία είναι πιο ισχυρή σήμερα από ό,τι ήταν πριν τις 15 Ιουλίου», οπότε εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ένταση με φόντο και το θέμα της βίζας

Η νέα ένταση στις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία, έρχεται λίγες ώρες μετά το «καμπανάκι» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί απόσυρσης της Τουρκίας από τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταργήσουν τη βίζα για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η απάντηση στην προειδοποίηση του Τσαβούσογλου ήρθε από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μία μέρα μετά, ο οποίος δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, προκειμένου οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν στην άρση της υποχρέωσης θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ