ΚΟΣΜΟΣ

Ένα από τα αρχαιότερα χριστιανικά βιβλία θα πωληθεί για πάνω από 2,6 εκατ. δολάρια

Ένα από τα αρχαιότερα χριστιανικά βιβλία θα πωληθεί για πάνω από 2,6 εκατ. δολάρια

Ο Κώδικας Crosby-Schøyen γράφτηκε μεταξύ των μέσων του 3ου και του 4ου αιώνα και περιλαμβάνει την πρώτη επιστολή του Πέτρου και το βιβλίο του Ιωνά

Christie's Images LTD. 2024

Ο Κώδικας Crosby-Schøyen, ένα από τα παλαιότερα βιβλία στον κόσμο πρόκειται να βγει στο σφυρί από τον οίκο Christie’s.

Ο κώδικας, ο οποίος γράφτηκε στο κοπτικό αλφάβητο σε πάπυρο στην Αίγυπτο, είναι το αρχαιότερο χριστιανικό λειτουργικό βιβλίο, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο δημοπρασιών, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πώληση στο Λονδίνο στις 11 Ιουνίου.

Λέγεται ότι ένας μόνο γραφέας έγραψε τον κώδικα, ο οποίος αποτελείται από 52 φύλλα (104 σελίδες) μέσα σε διάστημα 40 ετών, σε ένα μοναστήρι στην Άνω Αίγυπτο.

Η χρονολόγηση με άνθρακα υποδηλώνει ότι το βιβλίο γράφτηκε μεταξύ των μέσων του 3ου και του 4ου αιώνα. Περιλαμβάνει την πρώτη επιστολή του Πέτρου και το βιβλίο του Ιωνά.

Οι σελίδες διατηρούνται πίσω από πλεξιγκλάς και φυλάσσονται σε δύο ξύλινα κουτιά που κλειδώνουν. Ο οίκος Christie's έχει εκτιμήσει την τιμή πώλησής του μεταξύ 2,6 και 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

CODEX2.jpg

Η κοπτική γλώσσα είναι άμεσος απόγονος της αρχαίας αιγυπτιακής γλώσσας, ενώ το αλφάβητό της αποτελεί τροποποιημένη μορφή του ελληνικού αλφάβητου

Christie's Images LTD. 2024

Ο κώδικας αποτελεί μέρος των Παπύρων Bodmer, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1950 και περιλαμβάνουν βιβλικά κείμενα, χριστιανικά γραπτά και παγανιστικά λογοτεχνικά κείμενα.

Αποκτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, όπου παρέμεινε μέχρι το 1981. Άλλαξε χέρια μερικές φορές στη δεκαετία του 1980 προτού αγοραστεί από τον Νορβηγό συλλέκτη χειρογράφων Martin Schøyen το 1988.

«Είναι μνημειώδους σημασίας ως μάρτυρας της πρώιμης εξάπλωσης του Χριστιανισμού σε όλη τη Μεσόγειο: Οι πρώτοι μοναχοί στην Άνω Αίγυπτο, στο πρώτο χριστιανικό μοναστήρι, χρησιμοποιούσαν αυτό ακριβώς το βιβλίο για να γιορτάσουν τους πρώτους εορτασμούς του Πάσχα, μόλις μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά τον Χριστό και μόλις εκατό περίπου χρόνια μετά τη συγγραφή του τελευταίου Ευαγγελίου», λέει στο CNNi Eugenio Donadoni, ανώτερος ειδικός για βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Christie's στο Λονδίνο.

Η καλή κατάσταση διατήρησης του κώδικα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τα στοιχεία του καταλόγου που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος Christie's.

Ο κώδικας έχει καταχωρηθεί ως μέρος μιας ευρύτερης συλλογής χειρογράφων από τη συλλογή Schøyen, την οποία ο Christie's περιγράφει ως «μία από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ». Εκτίθεται επί του παρόντος στον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραμείνει έως τις 9 Απριλίου.

Με πληροφορίες από: One of world’s earliest known books expected to fetch more than $2.6m at auction by Lianne Kolirin, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ