ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χειρόγραφο με διάσημη ιστορία του Σέρλοκ Χολμς δημοπρατείται για 1,2 εκατομμύρια δολάρια

Χειρόγραφο με διάσημη ιστορία του Σέρλοκ Χολμς δημοπρατείται για 1,2 εκατομμύρια δολάρια

Παλιό χειρόγραφο

Freepik / Image by vecstock

Ένα καλοκαιρινό βράδυ του 1889, ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και ο Όσκαρ Ουάιλντ κάθισαν για δείπνο στο ξενοδοχείο Langham στο Λονδίνο με τον Τ.Μ.Στόνταρτ, τον Αμερικανό επιχειρηματία και συντάκτη του μηνιαίου περιοδικού Lippincott. Μέχρι να φύγουν, ο Ουάιλντ είχε δεσμευτεί να γράψει το «The Picture of Dorian Gray» και ο Κόναν Ντόιλ είχε συμφωνήσει να γράψει το «The Sign of Four», μια από τις πιο διάσημες ιστορίες του για τον Σέρλοκ Χολμς.

Τώρα, οι επιστολές του Κόναν Ντόιλ που διηγούνται εκείνο το εορταστικό δείπνο και το μοναδικό χειρόγραφο του «The Sign of Four» δημοπρατούνται από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη, μαζί με άλλους λογοτεχνικούς θησαυρούς.

Το χειρόγραφο από μόνο του αναμένεται να κοστίσει έως και 1,2 εκατομμύρια δολάρια, δεδομένης της μοναδικής σημασίας και της θέσης του ως «το πιο πολύτιμο αντικείμενο του Κόναν Ντόιλ που προσφέρθηκε ποτέ σε δημοπρασία», ανέφερε μια δήλωση του Sotheby's.

«Είναι δύσκολο να σκεφτείς δύο σύγχρονους συγγραφείς που δεν μοιάζουν με τον Κόναν Ντόιλ και τον Όσκαρ Ουάιλντ», είπε στο CNN ο Σέλμπι Κίφερ, ο διεθνής ειδικός για βιβλία και χειρόγραφα του οίκου δημοπρασιών.

«Και όμως κάποτε ήταν εκεί σε ένα τραπέζι μαζί και μίλησαν για αυτό που δούλευαν εκείνη τη στιγμή». «Έτσι, βρίσκεστε στο περιβάλλον της εποχής, και αυτό πραγματικά (μας) βοηθά να κατανοήσουμε τη γένεση και τη δημιουργία του χειρογράφου με τρόπο που πολύ σπάνια συμβαίνει».

Το χειρόγραφο

Το ίδιο το χειρόγραφο είναι εξαιρετικά καθαρό, φέρει μόνο τις επεξεργασίες του Στόνταρτ για την αμερικάνικη ορθογραφία και μερικές διαγραμμένες λέξεις καθώς ο ίδιος ο Ντόιλ τροποποιούσε το έργο του.

Όλα τα άλλα σωζόμενα χειρόγραφα του Κόναν Ντόιλ, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε μουσεία, παρομοίως δείχνουν ελάχιστα σημάδια επεξεργασίας, πρόσθεσε ο Κίφερ.

Το «The Sign of Four» ήταν το δεύτερο μυθιστόρημα του Κόναν Ντόιλ για τον Σέρλοκ Χολμς, που ανατέθηκε από τον Στόνταρτ για να αξιοποιήσει τη δημοτικότητα της πρώτης περιπέτειας του ντετέκτιβ στο «The Study in Scarlet».

Το περιοδικό Lippincott's δημοσίευσε την ιστορία το 1890 και, για άλλη μια φορά, τις περιπέτειες του Χολμς και του Δρ. Γουότσον κι αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής στους αναγνώστες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η συλλογή

Το χειρόγραφο είναι μόνο ένα δείγμα μιας συλλογής που συγκεντρώθηκε από τον Δρ. Ο Ρόντνεϊ Σουάτκο, συλλέκτης με έδρα το Σικάγο, ο οποίος πέθανε πριν από δύο χρόνια.

Άλλες παρτίδες περιλαμβάνουν τέσσερα μυθιστορήματα με επιγραφή του F. Scott Fitzgerald, ένα από τα οποία είναι αντίγραφο του "The Great Gatsby" με υπογραφή από τον Scott και τη Zelda, για λογαριασμό της συζύγου του, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα $250.000.

Στην πώληση περιλαμβάνονται και τα αντίτυπα της πρώτης έκδοσης της «Lolita» που ο συγγραφέας της Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ απηύθυνε και έστειλε στον συνάδελφό του συγγραφέα Graham Greene, καθώς και στη σύζυγό του, Vera.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί ως ζωντανή πώληση στη Νέα Υόρκη στις 10 π.μ. ET στις 26 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ