ΚΟΣΜΟΣ

Σταϊνμάιερ: παράλογο να μας εκβιάζει η Τουρκία

Σταϊνμάιερ: παράλογο να μας εκβιάζει η Τουρκία

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαρακτηρίζοντας παράλογο το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκβιάσει την ΕΕ με «όπλο» τη συμφωνία για το προσφυγικό και να πάρει την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που η Άγκυρα επαναφέρει τη θανατική ποινή τότε θα ανασταλούν αυτόματα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχουν όροι για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας και είναι γνωστοί σε όλες τις πλευρές. Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εκπληρώσει αυτούς τους όρους. Κάτι τέτοιο όμως αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει και η Τουρκία έχει ακόμη δουλειά μπροστά της», είπε ο Στάινμαγερ στην εφημερίδα Rheinische Post και πρόσθεσε:

«Είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Δεν έχει τώρα νόημα να θέτει ο ένας στον άλλον τελεσίγραφα και να απειλεί. Πρέπει να παραμείνουμε σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα: η ΕΕ διαθέτει πόρους για την στέγαση και την εκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και η Άγκυρα φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους εκεί. Δέχτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό προσφύγων. Για αυτό τον άθλο οι Τούρκοι αξίζουν σεβασμό.

Αναφερόμενος στο πραξικόπημα ο Σταϊνμάιερ δήλωσε: «Εκείνη τη νύχτα η Τουρκία βρισκόταν λίγο πριν τον γκρεμό και είμαι ευτυχής που η πτώση μπόρεσε να αποφευχθεί.

Ωστόσο κάνοντας λόγο για υπερβολές ως προς τις αντιδράσεις και τις συλλήψεις είπε: «Δεν γίνεται δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι και δικαστές να απολύονται, χιλιάδες σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα να κλείνουν και δεκάδες δημοσιογράφοι να συλλαμβάνονται χωρίς να είναι ορατή άμεση σύνδεση με το πραξικόπημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ