ΚΟΣΜΟΣ

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης - Νετανιάχου για ιρανική επίθεση: «Αναχαιτίσαμε, μαζί θα κερδίσουμε»

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης - Νετανιάχου για ιρανική επίθεση: «Αναχαιτίσαμε, μαζί θα κερδίσουμε»

Εκρήξεις σημειώνονται στον ουρανό της πρωτεύουσας, μετά την επίθεση από το Ιράν στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ

(Photo by Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images)

Έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Νετανιάχου στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε το γραφείο του νωρίς την Κυριακή, μετά την επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ. Η Μέση Ανατολή κινείται ξανά σε αχαρτογράφητα νερά, μετά την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων και drones από το Ιράν προς το Ισραήλ.Η συντριπτική πλειοψηφία των πυραύλων αναχαιτίστηκαν προτού φτάσουν σε ισραηλινό έδαφος από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δημοσίευσε ένα σύντομο μήνυμα στο “X”, λέγοντας «Αναχαιτίσαμε. Μπλοκάραμε. Μαζί θα κερδίσουμε».

Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Δεκάδες εκτοξεύσεις πυραύλων εδάφους-εδάφους από το Ιράν εντοπίστηκαν να πλησιάζουν το ισραηλινό έδαφος. Η Συστοιχία Εναέριας Άμυνας του IDF αναχαίτισε επιτυχώς τις περισσότερες εκτοξεύσεις χρησιμοποιώντας το σύστημα εναέριας άμυνας Arrow, μαζί με τους στρατηγικούς συμμάχους του Ισραήλ, πριν οι εκτοξεύσεις περάσουν στο ισραηλινό έδαφος Εντοπίστηκε ένας μικρός αριθμός χτυπημάτων, συμπεριλαμβανομένης της βάσης του στρατού στο νότιο Ισραήλ, όπου προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε υποδομές.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συμβολή στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς που να σχετίζονται απευθείας με την ιρανική επίθεση. Υπήρξαν κάποιοι μικροτραυματισμοί πολιτών ενώ κατευθύνονταν στα καταφύγια και που υπέστησαν κρίσεις πανικού.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι η επίθεση έγινε ως αντίποινα για το φονικό ισραηλινό πλήγμα εναντίον της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, διεμήνυσε σε διάγγελμά του προς τους πολίτες, πως το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια επίθεση από το Ιράν και ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα εναντιωθούν σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Νωρίτερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε με τον Μπάιντεν για την επίθεση του Ιράν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ. Εξέφρασε την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για όσα ειπώθηκαν μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν ζήτησε σύγκλιση των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραή με drones.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Ομοβροντία πυραύλων από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Η λιβανική παράταξη Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε νέα ομοβροντία ρουκετών, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ώρες, εναντίον ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, με την πρώτη να εξαπολύεται ενώ βρισκόταν παράλληλα σε εξέλιξη άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους.

Στην ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ, παράταξη προσκείμενη στο Ιράν που εμπλέκεται σε εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό καθημερινά τους τελευταίους έξι και πλέον μήνες, από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, διευκρίνισε πως εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον τριών ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε και πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει περί τις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ