ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ απέρριψε τις συμμαχικές προτάσεις αυτοσυγκράτησης - Σε ρόλο «πυροσβέστη» οι Βρυξέλλες

Το Ισραήλ απέρριψε τις συμμαχικές προτάσεις αυτοσυγκράτησης - Σε ρόλο «πυροσβέστη» οι Βρυξέλλες
AP Photo/Tsafrir Abayov

Διαφωτιστικές γύρω από τις εξελίξεις που αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα ήταν οι συναντήσεις που είχε η ηγεσία του Ισραήλ με Ευρωπαίους συμμάχους την Τετάρτη (17/4) σε ένα διευρυμένο συμβούλιο με βασικό θέμα το χτύπημα που θέλει να ανταποδώσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ιράν.

Συγκεκριμένα, μετά από συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε στη συνεδρίαση ότι «...το Ισραήλ θα λάβει τις δικές του αποφάσεις και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατευτεί, ακόμη και αν αυτό είναι αντίθετο με τις συμβουλές που προσφέρουν οι σύμμαχοί μας».

Γερμανία και Βρετανία προέτρεψαν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στον απόηχο της επίθεσης, προειδοποιώντας ότι τυχόν πρόσθετες άμεσες εχθροπραξίες με το Ιράν θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί κατά του Ιράν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να του επιτραπεί να επιτεθεί χωρίς να αντιμετωπίσει συνέπειες.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε συμμάχους ΥΠΕΞ καθώς «κάθε είδους προτάσεις και συμβουλές εκτιμώνται, ωστόσο θα λάβουμε μόνοι μας τις αποφάσεις, καθώς το Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Οι δύο σύμμαχοι αναγνώρισαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα κατά της Τεχεράνης. «Ελπίζω ότι οι επιθέσεις θα πραγματοποιηθούν με έξυπνο, όσο και σκληρό τρόπο, ώστε όσο το δυνατόν να μην κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Κάμερον.

Από την πλευρά της, η Μπέρμποκ εξέφρασε πιο έντονα την αντίθεσή της στο σχέδιο του Ισραήλ για χτύπημα στο Ιράν, αλλά τόνισε ότι παρ' όλα αυτά, η χώρα της παραμένει σε πλήρη αλληλεγγύη με το Ισραήλ: «Όλοι πρέπει τώρα να ενεργούν με σύνεση και υπευθυνότητα. Δεν μιλώ για υποχώρηση. Μιλάω για συνετή αυτοσυγκράτηση, που δεν είναι τίποτα λιγότερο από δύναμη. Το Ισραήλ έχει επιδείξει δύναμη με την αμυντική του νίκη το Σαββατοκύριακο».

Μητσοτάκης: Στόχος να μην επεκταθεί η κρίση

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με κύριο θέμα τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε: «Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης.

Οι βασικοί άξονες της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Εξάλλου, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέλυσαν την κρίση στη Μέση Ανατολή πάνω σε βασικούς άξονες: Την κρίση Ιράν - Ισραήλ μετά τις ιρανικές επιθέσεις, αλλά και τη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ό,τι αφορά την κρίση Ιράν - Ισραήλ, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, επαναλαμβάνουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τον ισραηλινό λαό και τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα.

Οι «27» ηγέτες αναμένεται να καλέσουν το Ιράν και τους «δορυφόρους» του να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις. Οι «27» προτρέπουν, επίσης, όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να απόσχουν από κάθε ενέργεια ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή. Επίσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν, ιδίως σε σχέση με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και τους πυραύλους.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός», ώστε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη και να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι.

NYT: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του

Την ίδια ώρα, οι New York Times, αναφέρουν πως η του Ισραήλ στο Ιράν είναι ειλημμένη καθώς έχει αποφασιστεί ότι δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να συμπεράνει ότι μπορεί να διεξάγει επιθέσεις σε ισραηλινό έδαφος.

Παράλληλα, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ δεν θέλει και δεν μπορεί να αντέξει μια μεγάλη σύγκρουση με το Ιράν, ενώ εξακολουθεί να διεξάγει πόλεμο στη Γάζα, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τις υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες ομάδες κατά μήκος των συνόρων του.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν τις εξής επιλογές και τα μειονεκτήματά τους:

  • Την πραγματοποίηση ενός χτυπήματος σε έναν ιρανικό στόχο, όπως μια βάση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, σε μια χώρα εκτός του Ιράν όπως η Συρία. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει τη συμμετρία απάντησης όπως η άμεση ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.
  • Επίθεση σε έναν συμβολικό στόχο μέσα στο Ιράν. Ωστόσο μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα απαιτούσε διαβούλευση με τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιτίθενται σε ένα τέτοιο χτύπημα.
  • Διεξαγωγή κυβερνοεπίθεσης στην υποδομή του Ιράν. Στα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης επίθεσης καταγράφεται το ενδεχόμενο να εκτεθούν οι δυνατότητες του Ισραήλ στον κυβερνοχώρο ενώ δεν αποτελεί μια άμεση απάντηση σε μια μεγάλη αεροπορική επιδρομή όπως εκείνη του Ιράν.
  • Μικρές επιθέσεις στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών, που πραγματοποιούνται από τη Μοσάντ. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης επίθεσης είναι ότι το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις.
  • Μεταξύ άλλων, μία επιλογή που πέφτει στο τραπέζι είναι να μην απαντήσει το Ισραήλ ενισχύοντας έτσι τις συμμαχίες που έχει δημιουργήσει, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον περιορισμό του Ιράν μέσω της υιοθέτησης μιας πιο διπλωματικής προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένου του μποϊκοτάζ του Ιράν από τα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ