ΚΟΣΜΟΣ

Ο Π. Βαλασόπουλος για τη νέα ένταση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας για το προσφυγικό (aud)

Ο Π. Βαλασόπουλος για τη νέα ένταση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας για το προσφυγικό (aud)
REUTERS/ THILO SCHMUELGEN

Σε τριβή βρίσκονται εκ νέου οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, μετά τις απειλές της Άγκυρας ότι εάν δεν εφαρμοστεί μέχρι τον Οκτώβριο η απελευθέρωση της ευρωπαϊκής βίζας Τούρκων πολιτών, τότε θα ακυρωθεί η συμφωνία για το προσφυγικό και το Βερολίνο να απαντά ότι δεν δέχεται απειλές.

Όπως μεταδίδει ο Παντελής Βαλασόπουλος από το Βερολίνο για το CNN Greece, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν σαφής στις δηλώσεις του, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υποχωρήσει στις τουρκικές απειλές.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Στάινμαϊερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας είναι παράλογες.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Bild δημοσίευσε ρεπορτάζ με τις ανεκπλήρωτες –όπως σημειώνει- υποσχέσεις της Ευρώπης προς την Ελλάδα σε ότι αφορά το προσφυγικό. Το γερμανικό υπ. Εσωτερικών απάντησε αμέσως, υποστηρίζοντας ότι για τις καθυστερήσεις αυτές ευθύνονται οι Βρυξέλλες και όχι το Βερολίνο.

Παράλληλα, στην ίδια εφημερίδα μίλησε και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ζήτησε από την Ευρωπαική Ένωση την ανεύρεση ενός εναλλακτικού σχεδίου, σε περίπτωση κατάργησης της συμφωνίας.

Η υπεύθυνη για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της γερμανικής κυβέρνησης κ. Μπερμπερ Κόφλερ, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία δεν ισχύει το κράτος δικαίου και επεσήμανε ότι πρέπει να σκεφτούμε εάν χρειάζεται να επανεκτιμήσουμε τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ